Suomalainen sensaatiomitalisti yrittää horjuttaa Tokiossa hermoilevaa supertähteä, jolta janotaan kotimaassa olympiakultaa – "Mitä tuo naureskelee?"

4:55
MTV Urheilu Tokiossa: Näin tiukat koronarajoutkset vaikuttavat olympialaisten aikana.

Mieti sitä hetkeä, kun olet vaikkapa tenniskentällä, eikä oikein mikään onnistu. Ärräpäät yrittävät puskea hampaiden välistä, ja mikä pahinta, verkon toisella puolella vastustaja virnuilee. Ajattelet, että "tuolle en ainakaan häviä", ja kaikki menee vielä enemmän päin honkia. Olympialaisten sulkapallossa "se" vastustaja on Kalle Koljonen.

27-vuotias Koljonen yllätti monet, kun hän taisteli Suomelle historian ensimmäisen sulkapallon aikuisten EM-mitalin huhtikuussa. Hän ratsastaa menestyksen tuoman itseluottamuksen aallolla kohti uransa ensimmäisiä olympiaotteluita, ja tavoitteet ovat korkealla. 

Takana on hurja määrä työtä, mutta myös reilut viisi vuotta sitten hän tajusi, että jotain pitää tehdä toisin. Koljonen myöntää suoraan, että parikymppiseksi asti hän oli laiska treenaaja.

– Sitten kun vähän aikuistui, aloin olemaan ammattimaisempi tämän urheilun suhteen. Nykyään toiminta on ihan erilaista kuin silloin nuorempana, olen ihan täysin ammattimainen, Koljonen sanoi Tokiossa.

Muun muassa Ateenan olympialaisissa pelannut Kasperi Salo sekä nelinkertainen olympiaedustaja Anu Nieminen ovat olleet vaikuttamassa siihen, että Koljonen on oppinut olemaan urheilija. Ja toki monet muutkin.

– He tekivät kanssani pari vuotta hyvää duunia, kiitos heille siitä. Mutta kyllä se on itsestäkin lähtenyt – on tullut sisäinen motivaatio siihen, että oikeasti haluaa tuonne maailman huipulle. Se on ollut monen asian lopputulos, miten olen muuttunut ammattimaiseksi urheilijaksi. Olen myös kiitollinen fysiikkavalmentajalleni Roope Rissaselle, jonka kanssa aloin viisi vuotta sitten tekemään duunia. Hän on auttanut minua tulemaan fyysisemmäksi pelaajaksi ja valmiimmaksi urheilijaksi, hänelle kiitos siitä, Koljonen kiittelee.

EM-mitalilla valtava vaikutus

Huhtikuun EM-kisojen aikaan Koljonen oli sulkapallon maailmanlistan sijalla 80 (nyt 70). Kolmannella kierroksella hän voitti sijalla 39 olleen ranskalaisen Toma Popovin ja puolivälierissä Tanskan Rasmus Gemken, joka oli sijalla 11. Molemmat ottelut päättyivät suomalaiselle 2-0.

Pelkästään se osoitti, että potentiaalia on vaikka mihin. Välierässä maailmanlistan kakkonen, Tanskan Viktor Axelsen, oli parempi kahdessa erässä, mutta tanskalainen lajin supertähti antoi Koljoselle kehut – voiton eteen piti tehdä valtavasti töitä.

– Kyllä se tuo tietenkin uskoa, jos pystyy haastamaan maailman huippuja ja saa jopa heiltä krediittiä, että joutuu tekemään tosi paljon hommia, että voittaa ottelun. Kyllä se tuo itselle tosi hyvää itseluottamusta, että "okei, mä oon lähestymässä sitä, mihin mä haluan" – pystyn haastamaan ja voittamaan maailman huippuja, Koljonen sanoo.

Häviämisen vihaaminen vie tiettyyn pisteeseen asti eteenpäin, mutta kun menestyy ja pärjää, siitä saa täysin toisenlaista voimaa. Itseään parempien voittaminen ei ole pelkkää unelmaa.

– Kyllä se vaikuttaa, minulla on nyt hyvä usko itseeni. EM-mitali näyttää, että tekee ainakin jotain oikein. Vaikka ennen tätä kyllä treenasi hyvin, muttei ollut mitään konkreettista tulosta uran aikana, niin tällainen tuo työrauhan itselle. Tulee enemmän uskoa itseensä ja kun tätä huippu-urheilua ajattelee, niin lopulta tiukat tilanteet alkavat olemaan henkisestä puolesta kiinni, että kuka vie voiton siellä korkeimmalla tasolla, Koljonen analysoi.

Hymyllä supertähden ihon alle

Kun Koljonen on nähnyt, mihin hän parhaimmillaan pystyy, ei Tokiota varten tarvinnut muuttaa mitään. Areenan olosuhteetkin ovat osoittautuneet hyvin samankaltaisiksi kuin EM-areenalla, joten kaikki on valmista uuteen venymiseen.

– Ainakin treenien perusteella olen pelannut samalla tasolla (kuin EM-kisoissa), valmentajakin on vahvistanut, että on ollut todella hyvää, Koljonen sanoo.

Olympialaisissa hän kohtaa alkulohkossaan ensin maanantaina itävaltalaisen Luka Wraberin ja keskiviikkona EM-välierästä tutun maailmanlistan kakkosen Axelsenin. Wraberia suomalainen lähtee voittamaan 2-0-lukemilla, sitten lähdetään altavastaajana haastamaan kisojen kultamitalikandidaattia tosissaan. Lohkosta vain yksi menee jatkopeleihin.

Kun pelaamisen perusta on kunnossa, Koljosen mainitsema henkinen puoli tulee esiin. Sitä hän aikoo käyttää hyväkseen.

– Katsotaan, kun tämä on vähän isompi areena, jos (Axelsenille) tulee paineita. Hän on tunnettu siitä, että kun kaikki ei mene ihan kohdilleen, hän alkaa tehdä helppoja virheitä ja sitten saattaa olla minulla iskun paikka. Jos hän pääsee flow-tilaan, hän on kyllä ihan omalla tasollaan, Koljonen arvioi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Haastattelutilanteessa Koljonen on rento ja puhelias, eikä se kentälläkään paljon muutu. Jos vastustaja virheensä jälkeen sattuu vilkaisemaan verkon puolelle, siellä odottaa virnuileva suomalainen. Ja käsi saattaa puristua entistä tiukemmin mailan gripin ympärille.

– Katsojat tulevat näkemään rennon ja hymyilevän suomalaisen siellä kentällä. Tykkään ottaa rennosti kentälläkin, kyllähän se suoritus sujuu paremmin, kun on pieni pilke silmäkulmassa, ja ettei sitä mailaa purista ja näytä siltä kuin olisi hautajaisissa. Kun hymyilee kentällä tiukoissakin tilanteissa, se saattaa vähän hämmentää vastustajia. Ne ovat aika vakavia yleensä ja saattavat katsoa, että "mitä tuo naureskelee", Koljonen värittelee.

– Valitettavasti täytyy pitää joskus pokkaakin yllä, jos näen jonkun raivoavan, mutta joskus melkein naureskelen sellaiselle. Itse nautin tiukoista tilanteista ja herään henkiin niissä. Jos tilanne on 19-19 kolmannessa erässä ja 21:een pelataan, niin minä vain innostun enemmän. Ei minua haittaa tiukat tilanteet, minä elän niistä.

Axelsen on Rion pronssimitalisti ja maailmanmestari, joten Tanskassa häneltä odotetaan kuumeisesti mitalia. Kaikki paine ei ole yhden miehen harteilla, sillä maailmanrankingin kolmonen ja tuore Euroopan mestari Anders Antonsen jakaa myös kuormaa. Kaikkea toivoa ei muutenkaan voi laittaa henkisen murenemisen varaan, joten: miten Axelsenin voi voittaa?

– Hän on noin kaksimetrinen, eli jos hänet saisi liikkumaan ympäri kenttää, siinä on voiton mahdollisuus, koska hänelle on raskasta liikkua siellä. Mutta siinä tulee se twisti, että kun hän on kaksimetrinen, niin hän on todella ulottuva, eli jokaisen lyönnin pitää olla täydellinen, että hänet saa liikkumaan kentällä ja tekemään töitä, Koljonen analysoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja