Pommisuojaan siirtynyt Orpo kommentoi ilmahälytystä MTV Uutisille: "Se on pysäyttävä hetki"

Orpo Kiovassa: Ilmahälytys ja pommisuojaan siirtyminen oli pysäyttävä hetki 2:42
Pääministeri Orpo kertoo, kuinka Suomen delegaatio siirrettiin pommisuojaan.

Pääministeri Petteri Orpon johtama Suomen delegaatio siirrettiin aikaisemmin pommisuojaan Kiovassa ilmahälytyksen vuoksi.

Pääministeri Petteri Orpon mukaan ilmahälytys hoidettiin ammattimaisesti ja rauhallisesti. 

– Paikalliset turvallisuusviranomaiset kävivät koputtamassa olkapäähän ja mentiin suojatiloihin. Mutta kyllä se konkretisoi millaisessa maailmassa ukrainalaiset elävät jatkuvan pommiuhan alla. 

– Se on pysäyttävä hetki, kun alkaa miettiä ukrainalaisia ja johtopäätös on se, että meidän on autettava Ukrainaa enemmän ja voimakkaammin, jotta he voivat tämän sodan voittaa, Orpo sanoo Seitsemän uutisissa.

Ukrainalaistietojen mukaan ilmassa oli viisi lentävää kohdetta, joko lentokoneita tai Kalibr-ohjuksia, Kiovassa paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan ilmahälytys annettiin kello 16.53 paikallista aikaa. Orpon tiedotustilaisuuden oli tarkoitus alkaa kello 18, mutta se päästiin aloittamaan reilu puoli tuntia myöhässä aikataulusta.

"Jonain päivänä tämän sodan on loputtava"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi aikaisemmin keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa toivovansa Suomelta vahvaa roolia rauhanmallin rakentamisesta. 

Orpo painotti tiedotustilaisuuden jälkeen MTV Uutisten haastattelussa, että Suomi antaa tukensa Zelenskyin rauhansuunnitelmalle.

Jonain päivänä tämän sodan on loputtava ja rauhastakin pitää puhua, se täytyy saada vireille. Suomi tekee näillä rauhansuunnitelmissa esiintyvillä aihealueilla jo yhteistyötä, esimerkiksi ydinenergiaturvallisuudessa, ydinturvallisuudessa ja ympäristöturvallisuudessa. 

– Meidän täytyy Suomessa tarkkaan harkita ja katsoa, mihin me pystymme, missä meillä on osaamista ja missä meillä on tarjottavaa, Orpo kertoo Seitsemän uutisissa.

Orpo saapui keskiviikkona yllätysvierailulle Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Hän tapasi aamupäivällä presidentti Zelenskyin, mutta tieto vierailusta annettiin julkaistavaksi turvallisuussyistä vasta varsinaisen tapaamisen jälkeen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 19.40.

Lue myös:

    Uusimmat