Mainos

Suomen arvorakennusten kohtalo vaakalaudalla, purkutuomio myös suojelluille rakennuksille? "Joka kunnassa pitää pohtia tätä"

1:58

Kaikissa Suomen kunnissa joudutaan pohtimaan, kannattaako korjausta vaativia julkisia rakennuksia säilyttää. Näin arvioi Museovirasto.

Espoo arvioi parhaillaan yhteistyössä Museoviraston kanssa, korjataanko kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä sijaitseva Tapiolan uimahalli. Arvorakennus kärsii pahoista kosteusvaurioista.

Tapiola on yksi Suomen kansallismaisemista ja rakennetun ympäristön helmistä: Kulttuurihistoriallisesti arvokas alue, jossa on useita kosteusvaurioituneita arvorakennuksia odottamassa päätöstä korjauksesta tai purkamisesta.

– Edes yhtään liioittelematta melkein jokaisessa Suomen kunnassa on vastaavan tyyppisiä kysymyksiä, kertoo Museoviraston kulttuuriympäristöpalvelujen osastonjohtaja Mikko Härö.

Tapiolan uimahallin on suunnitellut yksi Suomen tunnetuimmista arkkitehdeista, Aarne Ervi. Keskusaukiolla sijaitseva uimahalli on suojeltu asemakaavassa. Hallissa on korjaustöissä paljastunut odetettua laajempia kosteusvaurioita.

– Siinä on kokonaisuus, joka tarkastellaan tässä yhteydessä. välttämättömät korjaukset tulevat joka tapauksessa olemaan hyvin laajoja ja jos ne vielä laajenee sitten täytyy ruveta harkitsemaan onko se purku mahdollinen, kertoo suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen Espoon Tilapalveluista.

MTV Uutisten haastattelemat espoolaiset säilyttäisivät uimahallin, mutta vuosia purku- tai korjaustuomiota odottanut vanha kaupungintalo saisi luvan lähteä.

– Minusta se on ruma, purkutuomiota kannattava Anneli Pakaste sanoo.

Museoviraston mukaan vanhojen rakennusten suhteen purkaminenkin on mahdollista, vaikka rakennus olisi suojeltu.

Näitä toistaiseksi joudutaan ratkomaan tapauksittain. Kulttuurihistoriallisten, arkkitehtisten käytettävyyden ja toiminnallisuuden suhde, Mikko Härö sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.