Suomen ampumahiihtopomo hämillään norjalaisjohtajan dopingtutkinnasta: "Massiivinen liikahdus"

Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki korostaa nollatoleranssia poliisitutkinnassa, joka on käynnistetty Norjassa Kansainvälisen ampumahiihtoliiton puheenjohtajasta Anders Bessebergistä. Maailman antidopingtoimisto on vahvistanut asian liittyvän dopingiin.

Videolla kohokohtia maailmancup-kauden Kaisa Mäkäräisen juhliin päättäneestä Tjumenin yhteislähtökisasta maaliskuun lopusta.

Poliisitutkinta on käynnistetty niin ikään Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n pääsihteeristä, saksalaisesta Nicole Reschistä. Hän on siirtynyt tutkinnan ajaksi tehtävistään IBU:ssa sivuun.

Wadan viestintäjohtajan James Fitzgeraldin mukaan Bessebergiin kohdistuva poliisitutkinta on osa samaa dopingiin liittyvää kokonaisuutta kuin Kansainvälisen ampumahiihtoliiton toimistolle Itävallan Salzburgiin tänä aamuna tehty ratsia.​​​​​​​

Lähdesmäki kertoo lukeneensa poliisitutkinnoista IBU:n tiedotteesta.

– Tietenkin tuollaisen tiedotteen kun lukee, siitä syntyy monenlaista ajatusta. Totta kai tämä näyttää aika massiiviselta liikahdukselta tuossa vaiheessa. Saman tien pääsihteerikin poistuu työpaikalta. Tulee huoli, mistähän on kysymys, Lähdesmäki sanoo MTV Sportille.

Lähdesmäki suhtautuu vakavasti syytöksiin, joita norjalaiseen Bessebergiin on kohdistettu. Esimerkiksi dopingvuodoista tunnettu venäläinen Grigori Rodtshenkov syytti tänään NRK:n haastattelussa Kansainvälistä ampumahiihtoliittoa venäläisten dopingnäytteiden peittelystä.

Ruotsalainen ampumahiihtotähti Sebastian Samuelsson puolestaan sanoi Bessebergillä olleen monia mahdollisuuksia viedä lajia puhtaampaan suuntaan, mutta Besseberg ei ole tätä Samuelssonin mukaan tehnyt.

Lähdesmäki sanoo tuntevansa Bessebergin "yli 10 vuoden ajalta".

– Tunnen hänet hyvin etenkin ajalta, kun olin kansainvälisen liiton tilintarkastaja 2010–2014. Häneen kohdistetut arviot tuntuvat uskomattomilta. Hän on toisaalta keskeinen henkilö, joka on johtanut ampumahiihtoa kehitykseen, moderniin nykyaikaiseen muotoon, Lähdesmäki sanoo ja jatkaa:

– Meillä on nollatoleranssi. Jos vähääkään on epäilystä, pitää kaikki tutkia.

– On uskomatonta, jos tällaista esiintyy. Sen olen kuitenkin havainnut vuosien saatossa, että Besseberg on vahva johtaja. Toki hän on arvostelujakin saanut monesta asiasta, kuten vahvat johtajat tahtovat saada. En tässä kohtaa ryhdy arvioimaan mitään miltään osin, mutta jos pienikin epäilys on dopingtoiminnasta, on nollatoleranssi ja kaikki kivet pitää kääntää auki.

Lähdesmäki ei ota tutkinnan ollessa kesken kantaa Bessebergin asemaan lajiliiton puheenjohtajana.

– Olen kuitenkin ymmärtänyt, että Besseberg on joka tapauksessa ilmoittanut jäävänsä pois puheenjohtajan paikalta, kun syksyllä on valintakokous, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat