Itävallan hiihtopomo vaatii maastohiihdolle karuja kuritoimia, asiantuntijalta täystyrmäys selityksille – "Naurettava ajatus"

Itävallan hiihtoliiton puheenjohtaja Peter Schröcksnadel on valmis todella raldikaaleihin ratkaisuihin Seefeldin MM-kisojen tapahtumien vuoksi.

Kaksi itävaltalaishiihtäjää Max Hauke ja Dominik Baldauf olivat yhdeksän pidätetyn henkilön joukossa, kun Itävallan ja Saksan poliisit tekivät ratsioita Seefeldissä ja Saksan Erfurtissa. Poliisin tutkimusten mukaan kaksikko on osa isompaa dopingrinkiä, joka on pyörinyt vuosia.

Schröcksnadel on kuitenkin valmis antamaan maastohiihdolle kenkää maan hiihtoliitosta.

– Vaadin, että maastohiihtäjät erotetaan liitosta seuraavassa hallituksen kokouksessa, Schröcksnadel jyrähti Kronen-Zeitung -lehdelle.

– Laji, jossa tulee uudelleen ja uudelleen tällaisia tapauksia ei ansaitse tukea, hän totesi.

Shröcksnadel vaatii myös maastohiihtopomo Markus Gandlerin erottamista. Hän sanoi ORF:n haastattelussa, ettei syytä Gandleria henkilökohtaisesti tuoreesta skandaalista, mutta seurauksia on tultava.

Asiassa on pidempi aikajänne. Gandler oli hiihdon urheilijohtaja jo vuonna 2006, kun itävaltalaisten maasto- ja ampumahiihtäjien leiriin tehtiin ratsia Torinon olympialaisten yhteydessä. Useita käryjä ja vuosien oikeustaiston aiheuttanut skandaali on maan historian häpeällisimpiä. Lisäksi Gandler oli johdossa myös vuonna 2014, kun Johannes Dürr kärysi Sotshissa viisi vuotta sitten.

"Tietämättömille" tyly kuitti

Schröcksnadel painottaa, että Hauken ja Baldaufin tapaukset eivät ole millään tavalla kytköksissä kattojärjestöön.

– Kenelläkään ei ollut mitään tekemistä tämä kanssa.

Itävaltalainen antidopingasiantuntija Wilhelm Lilge ei usko, että tapauksesta olisivat tienneet vain Hauke ja Baldauf. Hän vaatii myös valmentajia vastuuseen.

– Se on naurettava ajatus, ihmisiä pidetään tyhminä. Ei ole mahdollista, että valmentajat, jotka ovat aina samassa paikassa, eivät huomaisi mitään, Lilge sanoi Kronen-Zeitungille.

Epäily kohdistuu veritankkaukseen. Sen vaikutukset näkyvät nopeasti, eikä niitä voi olla huomaamatta harjoittelussa.

– Jos huippuvalmentaja, joka työskentelee läheisesti jonkun kanssa ei huomaa, että urheilija käyttää verimanipulaatiota, hän on joko huono valmentaja tai valehtelija, Lilge linjasi.

Dopingrike voi tuottaa Itävallassa kolmen vuoden vankilatuomion.

Lähteet: Kronen-Zeitung, ARD 

Lue myös:

    Uusimmat