Suomen 40-vuotias hiihtomestari alkoi kyynelehtiä vuolaasti kesken haastattelun – todellisuus iski yllättäen

Riitta-Liisa Roponen valmistautuu mahdolliseen viimeiseen kisaansa MM-tasolla 2:53
Videolla Riitta-Liisa Roposen haastattelu, jossa hän liikuttuu yllättäen kyyneliin.

Riitta-Liisa Roponen hiihtää 99,9 prosentin varmuudella huomenna viimeisen arvokisahiihtonsa. Seefeldin MM-kisat päättyvät naisten osalta 30 kilometrin vapaan kilpailuun.

Urakointi arvokisoissa alkoi Salt Lake Cityn olympialaisissa vuonna 2002. Roponen nauroi Seefeldissä, että seuraavien olympialaisten Torinossa piti ehdottomasti olla viimeiset arvokisat hänelle. Nyt 13 vuotta myöhemmin se viimeinen kerta on edessä. Ainakin suurella todennäköisyydellä.

Asia on muuten pysynyt taka-alalla, mutta Roponen puhui asiasta 15-vuotiaan Ida-tyttärensä kanssa.

– En ole ajatellut asiaa, mutta eilen tyttäreni kanssa tästä asiasta juteltiin. Hän sanoi minulle hyvät sanat ja mene vain nauttimaan sinne ladulle. Jos kaikki ei menekään niin kuin olet suunnitellut, niin nautit siitä, Roponen sanoi MTV Urheilulle.

Samalla tunteet ottivat vallan 40-vuotiaasta Roposesta. Kyyneleet tulvivat silmiin väkisin. Todellisuus iski. 13 yksittäistä kisaa olympialaisissa, 26 MM-kisoissa ja se 27:s huomenna. Roponen on kahminut mittavalla urallaan kolme maailmanmestaruutta ja yhteensä seitsemän arvokisamitalia.

– Fakta on se, että hiihto ei tule minulta loppumaan, mutta nämä arvokisat varmasti tulevat. Mikäänhän ei tule minulle antamaan niitä kiksejä, mitä arvokisat ovat antaneet. Vaikka lähtisin kilpailemaan johonkin muuhun tapahtumaan tai hölkkäkisaan tai mitään, se ei tule antamaan mitään, mitä nämä jutut ovat antaneet. Se on niin monen vuoden projekti aina, ja se huipentuu sitten näihin (arvokisoihin), Roponen sanoi herkkänä.

Hän oli itsekin täysin yllättynyt siitä, että tunteet ottivat niin vahvasti vallan. 30 kilometrin vapaan kisa on ollut koko kauden tähtäimessä ja Roponen itse kokee, että kaiken onnistuessa täydellisesti hän voi päästä kymmenen parhaan joukkoon.

– Varmasti tulee kova kisa, jos olosuhteet pysyvät noin kovina. Viimeiseen asti työnnetään ennen kuin maaliviiva tulee.

Roponen pyyhki poskiaan ja silmäkulmiaan. Seuraavaksi edessä ovat treenit ja valmistautuminen 30 kilometrin kisaan alkaa toden teolla.

Lue myös:

    Uusimmat