Oma valmentajakin sai kuulla Matti Heikkisen lopettamisesta vasta kisan jälkeen – pieni ele kertoo kovasta keskinäisestä kunnioituksesta

Matti Heikkinen lopettaa uransa:"Päivääkään en vaihtaisi pois" 2:13
Matti Heikkisen kommentit 50 kilometrin kisan jälkeen.

Toni Roponen on valmentanut Matti Heikkistä komean 18-vuotisen ammattilaishiihtäjän uran. Tänään Heikkinen ilmoitti, että ura päättyy.

Vielä eilen hän piti tiedon visusti sisällään, vaikka sitä häneltä koitettiin kysyä. Seefeldin MM-kisat päättäneen 50 kilometrin matkan jälkeen Heikkisen tajuntaan iski se todellisuus, että hän päätti lopettaa. Ylen haastattelu keskeytyi ja hän meni henkisesti sirpaleiksi. Useiden minuuttien keräilyn jälkeen hän pystyi kohtaamaan kysymykset omasta urastaan.

Kun Heikkinen istui portaalla ja kasasi itseään, pitkäaikainen valmentaja Roponen saapui hänen luokseen.

– Matti oli sattuneesta syystä aika väsynyt. Matti omaan tyylikkääseen tyyliinsä ojensi kättä ja sanoi kiitos, Roponen kertoi.

Syvällisten keskustelujen aika on myöhemmin. Hiihtäjän ja valmentajan välillä on niin kova keskinäinen kunnioitus, ettei Roponen tuon suurempaa elettä tarvinnut. Se kertoi oleellisen. Ja kertoi myös siitä, mitä kaksikon yhteistyö on kaikkien vuosien ajan ollut.

– Se kertoo siitä ammattimaisuuden arvostamisesta puolin ja toisin, että olemme tehneet yhdessä 18 vuotta töitä, vaikka on ollut paljon vaikeuksia, Roponen viittaa aikoihin, kun kunto on kadonnut tai kunnon suhteen on menty yli.

Tällaisessa tilanteessa oltiin esimerkiksi vuonna 2015 Falunin MM-kisojen jälkeen. Jotain piti keksiä. Kaksi vuotta myöhemmin Heikkinen otti pronssia Lahden 50 kilometrillä. Tällaisessa tilanteessa oltiin myös tällä kaudella. Heikkisen tilanne oli epävakaa jo marraskuussa ja lopulta peli vihellettiin poikki Tour de Skin toisen osakilpailun jälkeen. Hän oli 15 kilometrin vapaan kisassa 63:s. Se osoitti karulla tavalla, että nyt kaikki ei ole hyvin.

Vuosien aikana Heikkisen ja Roposen välille kiintynyt luottamus toiseen osoitti voimansa.

– Matti on tehnyt viimeiset seitsemän viikkoa niin ammattimaisen täydellisesti (harjoittelua), me emme ole koskaan treenanneet talvella niin paljon kuin viimeisten kolmen viikon aikana. Se analyysi, joka silloin (Toblachissa) tehtiin johtuu siitä, että olemme pystyneet heittämään tunteet pois edestä, kun on mietitty, miksi ollaan 65:nsiä tai on pystytty heittämään tunteet pois, kun on oltu ensimmäisiä.

– Jokainen, joka on hiihtoa vähänkään seurannut, tietää, ettei tämä koko ajan pelkkää nousukiitoa ole ollut, Roponen painottaa.

Lopettaminen varmistui vasta kisan jälkeen

Uran kruunu on Oslon maailmanmestaruus kahdeksan vuoden takaa, mutta Roponen arvostaa Lahden viidenkympin pronssin suureen arvoon. Se oli osoitus kaksikon yhteistyön ja päättäväisyyden lujuudesta.

11. sijaan päättyneen kilpailun jälkeen kaikille selvisi, että ura päättyy tämän kauden jälkeen. Edes Roponen ei tiennyt, että päätös on tehty.

– Matti on varmasti tehnyt lopullisen päätöksen perheen kesken. Me olemme keskittyneet niin intensiivisesti vain siihen, että tänään onnistutaan. Lopullisen päätöksen minä kuulin ihan yhtä lailla kuin kaikki muutkin. Totta kai sitä on aistittu, näistä asioista on keskustelu niin paljon.

Roponen ei halunnutkaan tietää.

– En ole halunnut lopettamispäätöksen vaikuttaa omaan tekemiseen yhtään. Kun tietää, että joku loppuu, monesti voi olla niin, että draivi vähän myös katoaa.

Pian on aika, kun Roponen ja Heikkinen voivat miettiä yhdessä yhteisiä hienoja hetkiä, eikä pohtia päätään puhki, että miten taas päästäisiin huippukuntoon. Muisteltavana on neljä arvokisamitalia, Oslon maailmanmestaruus, kaksi pronssia Liberecistä ja yksi Lahdesta.

Lue myös:

    Uusimmat