Suomelta uusi puolustustarvikepaketti Ukrainalle: Arvo lähes 100 miljoonaa

Suomi lähettää Ukrainalle 18. puolustustarvikeapulähetyksen, jonka sotilaallisen kyvykkyyden korvausarvo on Suomelle noin 94 miljoonaa euroa, kertoo Suomen puolustusministeriö.

Suomi on toimittanut Ukrainaan tukea aiemmin runsaan 1,8 miljardin euron arvosta. Tuki on ollut humanitaarista apua, kehitysyhteistyötukea, puolustustarviketukea ja materiaaliapua. Puolustustarviketuen osuus on noin 1,3 miljardia.

Ajan kuluessa Ukrainalle on annettu yhä järeämpää puolustustarviketukea. Venäjän hyökkäystä seuraavina päivinä helmikuun lopulla Suomi päätti lahjoittaa esimerkiksi luotiliivejä, kypäriä, lääkintävarustusta, rynnäkkökivääreitä ja kertasinkoja.

Tämän jälkeen maaliskuussa Suomen tiedotuslinja muuttui vaitonaiseksi eikä avun sisällöstä ja toimituksesta tiedotettu tarkemmin. 

Leopard-panssarivaunuista käytiin vilkasta keskustelua ja lopulta tämän vuoden helmikuussa Suomi päätti omalta osaltaan toimittaa kolme raivauspanssarivaunua Ukrainaan. Pian tämän jälkeen päätettiin antaa kolme raivauspanssarivaunua lisää ja paketin kerrottiin sisältävän myös raskaita aseita ja ampumatarvikkeita.

Edellisestä puolustustarvikepaketista päätettiin heinäkuun alussa. Puolustusministeriön mukaan se sisälsi muun muassa lisää ilmatorjunta-aseistusta ja ampumatarvikkeita.

Sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa on aika ajoin kerrottu erilaisista Ukrainassa havaituista suomalaisavun muodoista, esimerkiksi Pasi-panssariajoneuvoista.

Myös käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien antamisesta Ukrainalle on ollut keskustelua, mutta tätä ei ole pidetty järkevänä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) linjasivat juuri suurlähettiläspäivien yhteydessä, että päätös ei ole muuttumassa.

Lue myös:

    Uusimmat