Suomelle maistuva voitto EM-kisoissa – Turkki nujertui trillerin jälkeen

Kannattajilleen EM-turnauksessa viikon ajan elämyksiä tarjonnut Suomen miesten lentopallomaajoukkue päätti Tampereella alkulohkonsa trilleriin. C-lohkon viimeisessä pelissä Turkki kukistui 3–2 (25–17, 16–25, 27–29, 25–18, 15–13).

Suomen nousussa maukkaaseen voittoon kunnostautuivat etenkin yleispelaajat Niko Suihkonen ja Sakari Mäkinen sekä hakkuri Urpo Sivula.

Suomen otteluvoiton päätöserässä ratkaisi iskulyönnillään ensimmäisestä ottelupallosta Sivula. Turkin ohella Suomi kukisti lohkossaan Espanjan ja Pohjois-Makedonian. Suomi teki Turkille kiusaa.

Vaikka kotijoukkue ei kahden erätappion jälkeen pystynyt enää parantamaan lohkosijoitustaan, ottelun viisieräiseksi venyttämällä se sysäsi alkulohkossa Turkin Venäjän taakse kolmanneksi.

Suomi sijoittui alkulohkossa neljänneksi ja pääsi C-lohkosta viimeisenä jatkoon. Hollanti voitti alkulohkon, ja Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä oli toinen.

Viikonlopun neljännesvälierissä Suomi kohtaa A-lohkon voittaneen Puolan lauantaina Gdanskissa, Sammelvuon Venäjä taas Ukrainan. Turkki ottaa mittaa kivikovasta Serbiasta.

Uskoa riitti

Turkkia vastaan Suomella oli kolmannessa erässä kolme eräpalloa, mutta vastustaja tuli takaa ohi. Hyvää oli se, että Suomi pystyi kolmoserässä nollaamaan edellisen erän romahduksensa ja kamppailemaan voitosta tasapäisesti.

Uskoa riitti yhä neljännessä erässä. Kuin huomaamatta Suomi hivuttautui 12–9- ja 13–10-johtoon. Turkki avitti Suomen erävoittoon mättämällä palloa yli kenttärajojen.

Muuten korona-ajan kansainvälisten ottelujen puute on turnauksessa näkynyt erien lopuissa Suomen rakoilevassa pelirutiinissa.

Kakkoserän romahdus

Suomea jäi edellispäivän tiistain Hollanti-ottelusta painamaan kolmannen erän loppu. 22–16-johdon jälkeen Suomella oli vielä kaksi eräpalloa, jotka Hollanti voitti, vei erän ja voitti lopulta koko ottelun.

Keskiviikkona Turkkia vastaan Suomen ote kirposi avauserän voiton jälkeen hämmentävästi. Kotijoukkue johti 5–1 ja 8–4 ja näytti olevan matkalla toiseen peräkkäiseen erävoittoon ja erissä 2–0-johtoon.

Sitten osat vaihtuivat. Avauserässä vastaanottonsa kanssa tuskaillut Turkki lisäsi syöttöjensä vaikeutta, jolloin Suomen vastaanotto joutui vaikeuksiin.

Turkin ykköstähti, Italian liigan Milanossa pelaava hakkuri Adis Lagumdzija ryhdistäytyi vaisun avauserän jälkeen. Hänen syöttövuorollaan Turkki napsi peräjälkeen yhdeksän pistettä.

Turkki kipusi kakkoserässä 4–8-tappiolta kymmenen pisteen putkessa 14–8-johtoon. Erän loppu meni Turkin varmistellessa ja Suomen rimpuillessa toivottomassa tappiotilanteessa.

Tehohakkuri lämpeni hitaasti

Jo ennakkoon ajatellen Suomen puolustuksen piti olla ahtaalla Turkin Lagumdzijan kanssa. 211-senttinen jättiläinen kiusasi Suomea kahden vuoden takaisessa EM-turnauksessa Slovenian Ljubljanassa 40 pisteen edestä ottelussa, jossa Suomi päätti alkulohkonsa 3–2-voittoon.

Lagumdzija lämpeni keskiviikkona hitaasti. Hän jäi ensimmäisessä erässä yhteen pisteeseen, kun pallo karkasi turkkilaishakkurin iskuista yli rajojen tai kilpistyi Suomen torjuntaan.

Avauserässä Suomesta viljelivät onnistumisia hakkuri Urpo Sivula ja verkolla hyvällä itseluottamuksella pelannut keskitorjuja Sauli Sinkkonen.