Suomella kasvaa kärjen takana tulevaisuuden hiihtomenestyjä – Jari Isometsä näkee huippunopeassa 20-vuotiaassa jopa Iivo Niskasen manttelinperijän

Jari Isometsä pitää 20-vuotiasta Niilo Moilasta jopa Iivo Niskasen kaltaisena potentiaalisena suomalaismenestyjänä.

Jos finaaliin itsensä hiihtänytLauri Vuorinen yllätti Lillehammerin sprinttikisassa positiivisesti, Katri Lylynperä oli MTV Urheilun asiantuntijalle Jari Isometsälle pettymys.

Lylynperä oli edellisviikolla Rukalla upeasti viides, mutta Lillehammerissa hän jäi kauaksi parhaastaan.

– Aika isot odotukset olivat Lylynperän kohdalla. Vapaa hiihtotapa ja liu'uttava rata, jossa ei ole niin jyrkkiä nousuja, sopivat hänelle hyvin. Odotin, että hän olisi meidän paras hiihtäjä ja taistelisi finaalipaikasta ihan tosissaan. Kun näin karsinnan tulokset, niin olin, että ohhoh, mitäs nytten, Isometsä kuvailee.

Lylynperä jäi alkuerien kärkiajasta 11,49 sekuntia ja oli vasta 36:s.

– Se oli iso pettymys, Isometsä myöntää.

Jasmi Joensuu oli suomalaisnaisten paras perjantaina. Hän selviytyi välieriin ja oli lopulta 12:s. Jasmin Kähärä sai puolestaan uransa ensimmäisen maailmancupin pisteen.

Isometsän mieltä lämmitti erityisesti Niilo Moilasen puolivälieräpaikka. Hän oli lopulta 20:s.

– Moilasen voi nostaa esille, hän on vasta 20-vuotias. Hänkin oli toista kertaa peräkkäin pisteillä.

Isometsä näkee huippunopeassa Moilasessa potentiaalisen menestyjän, jopa Iivo Niskasen manttelinperijän Suomen hiihdon kärkimiehenä.

– Hän voitti nuorten maailmanmestaruuden viime vuonna, mutta siitä on vielä pirun pitkä matka miehiin. Hän on selkeästi kehittynyt ja aika nopeasti ottanut niitä askeleita. Se on hyvä asia. Olen monesti oudoksunut sitä suomalaisten ajattelutapaa, että ensin rakennellaan pohjaa ja sitten 27- tai 28-vuotiaana aletaan pärjätä. Ei ole kiellettyä pärjätä jo 20-vuotiaana, Isometsä sanoo.

Moilanen debytoi maailmancupissa Rukalla viikko sitten ja ylsi silloinkin heti pisteille.

– Siinä mielessä yllätys, että hän on noussut näin nopeasti, ja vielä se, että hän on selkeästi ollut aiemmin perinteisen hiihtäjä, joten hän on osoittanut, että lahjakkuutta löytyy myös vapaan hiihtotavan tekniseen oppimiseen, Isometsä huomauttaa.

Ensi vuoden toukokuussa 21 vuotta täyttävä Moilanen vapautui vasta syksyllä varusmiespalveluksesta, joten kehityksen voi odottaa vain jatkuvan lähivuosina.

Moilasen tavoin myös Juuso Haarala ylsi Lillehammerissa toista viikkoa perättäin maailmancupin pisteille. Hän oli 26:s.

Lue myös:

    Uusimmat