Yllätyksen rakentaneelle suomalaishiihtäjälle iso tunnustus – "Voisi sanoa, että kyllä passi on nyt leimattu"

Lauri Vuorinen hiihti uransa parhaan sprinttihiihdon Lillehammerissa perjantaina, kun hän ylsi finaaliin ja oli siellä komeasti viides. Jari Isometsä pitää Vuorisen olympiaosallistumista lähes varmana.

26-vuotias suomalaishiihtäjä Lauri Vuorinen rakenteli Lillehammerin maailmancupkilpailun vapaan tavan sprinttihiihdossa melkoisen yllätyksen, kun hän kepitti venäläistähti Aleksandr Bolshunovin ja porhalsi finaaliin.

Vuorinen oli Lillehammerissa lopulta viides. Voiton vei odotetusti norjalainen Johannes Hösflot Kläbo.

– Uran parasta tähän asti. Ei se mistään puskista tullut, mutta kyllä se aavistuksen yllätti. Välieräpaikka oli melkeinpä tiedossa, mutta se finaalipaikka on kaikkein vaikein askel ottaa, MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä kommentoi.

– Aika monesti käy sillä tavalla, että kun saavuttaa sen välierätason, on pitkään välierähiihtäjä. Niin kuin Laurillekin on käynyt. Ei se finaalipaikka nytkään sitä takaa, että näin kävisi aina, mutta nyt se on ainakin kertaalleen tehty.

Isometsän mukaan Lillehammerin helpohko rataprofiili suosi Vuorisen kaltaista nopeaa hiihtotykkiä ja sitä vastoin oli epäedullinen Bolshunovin kaltaiselle kestävyysurheilijalle.

– Vuorinen on enemmän nopea kuin kestävä hiihtäjä. Kun hiihdetään rankoissa maastoissa, rupeaa tulemaan ne kestävyysominaisuudet paremmin esille. Bolshunovin tyylinen hiihtäjä on silloin vahvoilla.

– Ehkä sprinttihiihdon kannalta olisi suotavaakin, että sprintit olisivat vähän lyhyempiä, ja että ne hiihdettäisiin vähän helpommilla laduilla. Se olisi oikeaa sprinttihiihtoa. Jos joku haluaa erikoistua sprinttiin, niin tarvitsee aika paljon harjoitella kestävyyttä. Etenkin arvokisoissa ladut ovat aika rankkoja ja aika pitkiä.

Myös Pekingissä latuprofiili on huomattavasti rankempi kuin perjantaina Lillehammerissa, mutta Vuorisen suoritus puhuu silti paljon ajatellen hänen olympiapaikkaansa sprinttihiihtäjänä.

– Kyllä se hyvin lähellä on. Vaikka Pekingissä hiihdetään hyvin erityylisellä ladulla, tuossa on nyt pohjat. Jos joku aikoo Vuorisen sprintteripaikalta pudottaa, niin finaaliin on mentävä. Eikä se ole Joni Mäki, joka lähtee sinne olympialaisiin joka tapauksessa.

– Rohkeasti voisin sanoa, että kyllä Vuorisen passi on nyt leimattu. En näe, että meillä on sellaista vapaan sprinttihiihtäjää, joka voisi Vuorisen pudottaa olympialaisista.

Perjantain komeasta suorituksesta huolimatta Pekingissä ei välttämättä kannata odottaa finaalipaikkaa Vuoriselta.

– Välieräpaikka on realistinen tavoite. Finaalipaikka olisi iloinen ja suuri yllätys, Isometsä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja