MM-sprintin suomalaissäväyttäjästä häkellyttävä fakta – Jari Isometsä näkee laajempaakin aihetta iloon

3:13
Videolla Tulosruudun raportti MM-kisojen sprinteistä sekä Katri Lylynperän kommentit.

Katri Lylynperä säväytti hiihdettyään perinteisen MM-sprintissä Oberstdorfissa päivän parhaana suomalaisena kahdeksanneksi. Moista harva olisi rohjennut odottaa vielä pari viikkoa sitten, ei myöskään MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä.

Lylynperä sijoittui toissa viikonloppuna Pyhäjärven SM-sprintin karsinnassa kymmenenneksi ja hävisi karsinnan ykköselle, Johanna Matintalolle, liki 16 sekuntia. Lylynperä päätti tuolloin jättää erävaiheen hiihtämättä ja suunnata lepäämään.

Nyt Oberstdorfissa MM-sprintissä napsahti uran paras huipputason sijoitus, kahdeksas tila. Lylynperä ylsi ainoana suomalaisena välieriin.

Jari Isometsä toteaa, että tällainen "ei todellakaan" ollut ennen kisoja odotettavissa. Isometsä viittaa siihen, ettei Lylynperällä kulkenut Pyhäjärven henkilökohtaisessa SM-sprintissä suhteessa muihin suomalaishuippuihin.

– Tässä tullaan kuitenkin siihen, että Pyhäjärvellä SM-kisoissa hiihdettiin melkein neljän minuutin sprinttilatu. Tämä hyvin selkeä rataprofiili ja nopea kisa – naiset hiihtivät kaksi ja puoli minuuttia – suosi Katri Lylynperää, joka on sprintteri. Tämä oli ihan loistava suoritus, kun ottaa myös huomioon, että kausi on ollut melko lailla mollivoittoinen. Koko vuosi on mennyt unten mailla muutamaa pientä väläystä lukuun ottamatta, Isometsä perkaa.

Lylynperä oli ollut aiemmin tällä kaudella parhaimmillaan henkilökohtaisessa huipputason kisassa 19:s marraskuussa Rukalla maailmancupin perinteisen sprintissä.

"Hyvä merkki loppukisoja ajatellen"

Oberstdorfin MM-sprintissä olisi ollut tyrkyllä toinenkin suomalainen välieräpaikka, mutta vahvasti hiihtänyt Johanna Matintalo kaatui viimeisessä laskussa puolivälieränsä kärkisijalta. Isometsä korostaa kuitenkin jossittelun olevan turhaa – vastausta siihen, mihin Matintalo olisi voinut vielä yltää, ei saada, ja virhe oli Matintalon oma.

– Tietysti se, että hän oli kolmas aika-ajoissa, osoittaa sen, että oli hyvä päivä ja suksi toimi.

– Yksi huomio ylipäätään oli, että Suomen joukkue onnistui välineissä. Se on loppukisoja ajatellen hyvä merkki, että olemme aika hyvin hollilla, mitä voiteita, kuvioita ja suksia siellä käytetään.

Ruotsin joukkueessa Isometsä sen sijaan näki suuria hiihtäjäkohtaisia eroja.

– Naisissa tuli maailmanmestaruus (Jonna Sundlingille), mutta (välieriin jääneellä) Linn Svahnilla ei pitänyt eikä luistanut. Vaikka käytetään samoja voiteita ja kuvioita, nuo ovat erikoisia kelejä. Joskus omasta pakasta ei vain löydy suksia tuohon keliin. Suomalaisilla näytti kuitenkin löytyvän.

"Menestys lähestulkooon odotettavaa"

Lylynperää lukuun ottamatta sprintistä ei suomalaisittain supermenestystä tullut. Matintalon kohdalla se oli kuitenkin lähellä, ja lisäksi kolme suomalaismiestä – Joni Mäki, Lauri Vuorinen ja Ristomatti Hakola – hiihti omissa puolivälierissään kolmansiksi.

– Karsintahiihto kun meni suomalaisittain niin hyvin, toiveet nousivat pieneksi hetkeksi jopa epärealistisiksi. Kun saatiin yksi hiihtäjä välieriin, kyllä siitä pettymyksen tunne jäi, vaikka menestys oli loppupeleissä lähestulkoon odotettavaa, Isometsä viittaa odotukseen, että välierissä hiihtäisi ainakin yksi suomalaisnainen ja yksi tai kaksi suomalaismiestä.

– Kaukana ei oltu, mutta huippu-urheilussa ne sadasosat eivät kääntyneet meidän puolellemme. Pikkaisen jäi kuti piippuun.

Moitteen sijaa ei kuitenkaan jäänyt lukuun ottamatta karsintaan jääneitä kahta sinivalkohiihtäjää.

Anne Kyllösellä ja Juho Mikkosella oli alavireiset päivät. He eivät olleet edes lähellä päästä jatkoon. Se oli miinusmerkkistä, mutta puolivälierävaiheessa olleista ei voi moittia ketään. He tekivät ihan ok:n suorituksen. Se nyt riitti tuohon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja