Suomeen tulevilta laivamatkustajilta vaaditaan negatiivista koronatestiä – "Jos hankkii virallisen matkustusasiakirjan, niin sillä on äkkiä hintaa noin 250 euroa"

5:27

Varustamot edellyttävät tästä päivästä alkaen ulkomailta saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista. Vaatimus perustuu THL:n suositukseen.

Vaatimus negatiivisesta koronatestistä tai todistus sairastetusta taudista koskee myös kotimaahan palaavia Suomen kansalaisia.

THL:n mukaan laivaan ei ole asiaa jos oikeanlaista paperia ei ole. Suomen kansalaisilla taas on perustuslaillinen oikeus palata maahan. 

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto oli aamulla Tukholman satamassa katsomassa, miten uudet rajamuodollisuudet otettiin käyttöön.

– Sen perusteella, mitä laivayhtiöiden kanssa puhuin, niin THL:n suositus on vahva suositus, eikä THL tule vastaamaan siitä, jos ihminen ei pääse laivaan. Jos matkustaja nostaa korvausvaateen, niin laivayhtiö on vastuussa. Oma juttunsa on se, että THL:n määräys on jossain määrin perustuslain vastainen, mutta ymmärrettävä, Lehto sanoo.

Mikä paperi kelpaa?

Ennakkoon eniten hämmennystä on aiheuttanut se, minkälainen todistus satamaan oikein pitää mukaansa ottaa.

– Tietynlainen epäselvyys on olemassa. Ruotsin kansallisen terveysjärjestelmästä saa otettua koronatestin, mutta on ollut epäselvyyttä, käykö se. Jos hankkii virallisen matkustusasiakirjan, niin sillä on äkkiä hintaa noin 250 euroa. Pikatesti yksityiseltä puolelta maksaa noin 70 euroa. Mikä näistä kelpuutetaan? Lehto kysyy.

– Ennen kaikkea Facebookissa keskustelu käynnyt kiivaana. Mitä nyt sitten vaaditaan? Lehto jatkaa.

Suomalaisille ja ruotsalaisille laivamatkailu maiden välillä on sen verran tuttua, etteivät nopeastikaan tulevat muutokset yleensä pääse yllättämään ihmisiä.

– Perinteisesti on niin, että muunmaalaiset ovat ihmeissään rajoitusten kanssa. Laivayhtiöt varoittavat jo varausjärjestelmässä, että paperit pitää olla mukana.

Ongelmia voi kuitenkin Lehdon mukaan ilmetä jos matka on varattu ennen kuin uudet säännökset ovat tulleet voimaan.

– On myös heitä, jotka ovat sairastaneet koronan, mutta se näkyy edelleen testissä. Silloin tarvitsee lääkärintodistuksen, ja niitä ei olla aina suostuttu kirjoittamaan.

Lehto muistuttaa, että Tukholman sataman lisäksi kannattaa katsoa Viroon, josta laivalla kulkevaa työmatkaliikennettä on huomattavasti enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja