Laivayhtiöt alkavat vaatia Suomeen matkustavilta koronatodistuksia: "Tämä tuntuu sekavalta – suomalaisilla on kuitenkin oikeus tulla maahan"

Tulevan viikon tiistaina 23. helmikuuta laivayhtiöt alkavat tarkistaa Suomeen pyrkiviltä todistusta negatiivisesta koronatestistä tai lääkäritodistusta sairastetusta koronavirustaudista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi suositus koskee muiden maiden kansalaisten lisäksi myös Suomen kansalaisia. 

THL:n suosituksen mukaan koronatodistuksen saamisesta tulee olla kulunut alle 72 tuntia. Todisteeksi kelpaa myös lääkärintodistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta taudista. Todistusta ei vaadita alle 12-vuotiailta, yhteiskunnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviltä, logistiikka-alalla toimivia tai niiltä matkustajilta, jotka eivät käy maissa risteilyn aikana. 

Todistus saadusta koronarokotteesta ei kelpaa maahantulotodistukseksi.  

MTV Uutisten Ruotsin-kirjeenvaihtaja Jukka Lehdon mukaan THL:n uusi suositus on ennen kaikkea suositus. 

– Tämä on vahva suositus, mutta laivayhtiöllä ei ole lain säätämää pakkoa tarkistaa matkustajilta todistuksia. Mutta kun muistetaan se, että laivat seilaavat tällä hetkellä valtion tuilla,  niin kuinka moni viitsii jättää tarkistamatta.

THL:n suositus on se, että ilman todistusta Suomeen haluavaa ei päästetä laivaan.

– Miten matkustajat sitten reagoivat tähän? Suomalaisilla on kuitenkin perustuslaillinen oikeus tulla maahan. Se, voidaanko suomalaiselta evätä matka, on aihe, josta keskustellaan varmasti vielä, Lehto pohtii.

Entä uskaltavatko laivat kieltää matkustajia pääsemästä laivaan, jos todistus puuttuu?

– Tämä ei ole kovin yksiselitteinen asia. Tiistaista tulee varmasti mielenkiintoinen päivä. Jonoja tulee varmasti, kun selvitetään, kuka pääsee matkustamaan ja kuka ei. 

Vanhat rajoitteet pitävät yhä Suomen päässä, ja rajaviranomaiset tarkastavat matkustajat näiden saavuttua Suomeen.

– Tässä on päällekäin melko monta asiaa, joita matkustajien pitää tietää. Tuntuu melko sekavalta tämä, ihan suoraan sanottuna, Lehto toteaa.

Katso Lehdon kommentit tulevasta muutoksesta ylläolevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat