Viro on tulipunainen täplä Euroopan koronakartalla – rajoitukset silti vielä lieviä

Viro tiukentaa alkavalla viikolla jälleen koronatoimiaan, mutta rajoitukset ovat yhä silti lieviä esimerkiksi Suomeen verrattuna. Viro on Euroopan pahinta korona-aluetta asukasmäärään suhteutettuna.

Testejä on tehty maassa tähän mennessä 885 000 ja niistä lähes 13 prosenttia on ollut positiivisia. Ilmaantuvuusluku 100 000 ihmistä kohti on peräti 726. Vain Tsekissä tilanne on pahempi.

Viron hallituksen ylimmän korona-asiantuntijan Irja Lutsarin mukaan korkeat luvut selittyvät osittain testausten suurella määrällä. Testejä on tehty 100 000 asukasta kohti  tänä vuonna 56 prosenttia enemmän kuin esimerkiksi Suomessa. Viidenneksellä positiivisen testituloksen antaneista ei ole ollut minkäänlaisia oireita.

Viron tuoreen pääministerin Kaja Kallaksen mukaan tärkeintä on se, miten sairaalat toimivat. Niissä on vielä paljon tilaa. Potilasmäärät ovat viime aikoina jopa laskeneet.

Pääministeri Kallas toivoi perjantain Suomen vierailullaan lievennyksiä matkustusrajoituksiin.

Edelleen vain lieviä rajoituksia

Maanantaista lähtien ainoastaan ala-asteen oppilaat voivat tulla kouluihin. Yli 11-vuotiaat ovat etäopetuksessa. Vanhemmille suositellaan myös etätöitä, jos se vain suinkin on mahdollista. Tiistaista lähtien laivayhtiöt vaativat alle kolme vuorokautta vanhan negatiivisen testituloksen satamassa.   

Viro kiristi koronarajoituksia edellisen kerran vajaat kolme viikkoa sitten. Niiden mukaan kaikissa julkisissa sisätiloissa on käytettettävä maskeja, ravintolat ja kahvilat saavat olla auki klo aamukuudesta iltayhdeksään, mutta asiakaspaikoista saa olla käytössä vain puolet ja samassa pöydässä saa istua enintään kuusi ihmistä.

Teatterit, elokuvat, konsertit, kirkonmenot ja konferenssit  saavat ottaa väkeä vain puolet kapasiteetista ja paikkojen pitää olla numeroituja ja hajautettuja. Uimahallit, kylpylät ja saunat ovat suljettuna, mutta kuntosalilla saa käydä yksin. Ryhmäliikunta ei ole sallittua.

Joissakin kauppakeskuksissa näkyy poliisipartioita. Heillä on jopa sakotusoikeus, mikäli maskia ei ole kasvoilla, mutta tätä rangaistusta ei ole käytetty. Yleensä maskittomia on puhuteltu ja pyydetty hankkimaan kasvosuojaus nopeasti.

Rokotevastaisuutta esiintyy ja maskeja vastaan pidettiin jopa mielenosoitus viime syksynä. Narvan alueen sairaaloiden henkilökunnasta puolet vain puolet haluaa rokotteen. Monet heistä haluaisivat kuitenkin ottaa venäläisen Sputnik -rokotteen.

Viron talous ei kestä sulkemisia

Virossa alkava viikko on myös talvilomaviikko jakeskiviikkona on maan itsenäisyyspäivä. Ihmiset liikkuvat silloin runsain joukoin muun muassa sukuloimaan. Rokotuksen on kuitenkin saanut vasta 4,6 prosenttia väestöstä. Hidasta rokotustahtia tuskaillaan myös Virossa.

Täydellinen lockdown olisi maassa kuitenkin tuhoista. Viron bruttokansantuotteen ennakoidaan laskevan tänä vuonna noin 9 prosenttia.

Ravintola -ja matkailuelinkeinon osuus maan bruttokansantuootteesta on noin kahdeksan prosenttia. Suomalaiset tuovat tähän pottiin edelleen ylivoimaisesti eniten tuloja, noin 35 prosenttia.

Viime aikoina on kuitenkin ollut hiljaista. Maan suurin yritys Tallink tekee tappiota ja Viron valtio on joutunut tukemaan sitä noin 100 miljoonalla eurolla esimerkiksi lainoilla ja palkkatuella.

EU on luvannut  korona-avustuksena Virolle 1,3 miljardia euroa. Myös Suomi on myöntänyt laivayhtiöille takauksia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja