Suomeen tulee supertietokone, jolla on Pohjoismaiden kehittyneimmät "aivot" – ennustaa ilmastonmuutosta ja kehittää lääkkeitä

Suomeen tulee supertietokone, jolla on Pohjoismaiden kehittyneimmät"aivot" 1:15

Suomeen hankitaan uusi supertietokone, jolla voidaan muun muassa ennustaa ilmastonmuutosta ja kehittää uusia lääkkeitä.

Uuden supertietokoneen avulla tutkijat voivat muun muassa ennustaa ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia, ja ratkaista uusiutuvaan energiaan ja fuusioenergiaan liittyviä kysymyksiä.

Lisäksi superkoneella voidaan kehittää uusia lääkkeitä ja etsiä tekoälyn avulla tehokkaampia hoitomuotoja sekä ratkoa muita suurta laskentatehoa vaativia pulmia.

Uusi supertietokone tulee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden akateemiseen käyttöön. Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n hankkima kone on yksi Euroopan tehokkaimmista, ja siinä on muun muassa Pohjoismaiden kehittynein tekoälylaitteisto, tiedotteessa sanotaan.

Professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta kertoo kehittäneensä ryhmänsä kanssa maailman tarkimman avaruuden olosuhteita mallintavan simulaation, jonka nimi on Vlasiator.

– Uuden supertietokoneen mahdollistama kuusiulotteinen mallinnus tulee näyttämään valoa avaruusfysiikan visaisimpiin ongelmiin, joita ei olla vuosikymmeniin pystytty ratkaisemaan, Palmroth uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat