Huima summa! Suomalaisyritys sai yli 11 miljoonaa euroa kvanttitietokoneen kehittämiseen – tavoitteena tehdä "aikamoinen uroteko"

Suomalainen startup-yritys IQM on kerännyt 11,2 miljoonan euron suuruisen siemenrahoituksen kvanttitietokoneiden kehittämiseen. Yritys on syntynyt Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kvanttiteknologian tutkimuksesta.

Suomalaisyhtiö kertoo tavoitteekseen kehittää järjestelmiä, joiden avulla tulevaisuudessa voidaan rakentaa skaalautuva kvanttitietokone.

– Skaalautuva tarkoittaa sitä, että muistin ja laskukapasiteetin kokoa voidaan kasvattaa samalla tavalla kuin normaalinkin tietokoneen kohdalla, kertoo Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian yhteisprofessori sekä uuden yrityksen perustajiin kuuluva Mikko Möttönen STT:lle.

Möttösen mukaan kvanttitietokone tuntuu käyttäjälleen samalta kuin normaali tietokone, mutta laite käyttää laskutoimitusten ratkomisessa kvanttimekaniikkaa, eli alkeishiukkasten maailman pelisääntöjä, joihin suurten kappaleiden klassinen mekaniikka ei päde.

– Se johtaa siihen, ettei tarvitse käyttää samoja logiikan rajoitteita kuin normaalissa tietokoneessa. Se on sallivampaa logiikkaa. Klassiseen koneeseen nähden voi ottaa oikopolkuja ratkaisuissa, voidaan mennä ongelmasta ratkaisuun suorempaa reittiä vähemmillä askeleilla, kuvailee Möttönen.

Kaupallinen kvanttikone lähestyy

Tähän asti kvanttitietokoneet ovat olleet tutkimuskäyttöön suunniteltuja prototyyppejä.

– Ei ole vielä pystytty rakentamaan sellaista konetta, joka pomminvarmasti voittaisi klassisen tietokoneen laskennassa. Se onkin sitten aikamoinen uroteko, kun se hetki tulee. Teknologia on nyt siinä vaiheessa, että suurimmat ongelmat on tutkijan mukaan saatu ratkaistua, Mikko Möttönen sanoo.

Hänen mukaansa kaupallisesti elinvoimaisen kvanttitietokoneen rakentaminen on nyt niin lähellä, että suuret teknologiayhtiöt ja pääomasijoittajat ovat siitä kiinnostuneet.

Yrityksen taustalla on Aalto-yliopiston koordinoima kvanttiteknologian huippuyksikkö. Rahoituskierrokseen osallistuivat pääomasijoitusyhtiöt Maki.vc, MIG Funds, OpenOcean, valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi sekä Vito Ventures. Sijoittajiin kuuluu puolijohdeteknologian asiantuntijoita ja alan yrityksiä.

Lue myös:

    Uusimmat