Euroopan tehokkain supertietokone löytyy nyt Kajaanista – vastaa jopa 1,5 miljoonan kotikoneen tehoja

0630 Euroopan tehokkain supertietokone löytyy nyt Kajaanista – vastaa jopa 1,5 miljoonan kotikoneen tehoja 2:11
Euroopan tehokkain supertietokone löytyy nyt Kajaanista – vastaa jopa 1,5 miljoonan kotikoneen tehoja

LUMI on maailman kolmanneksi suurin supertietokone – sitä suurempia löytyy ainoastaan Yhdysvalloista ja Japanista. Lumia käytetään ihmiskunnan suurimpien haasteiden ratkomiseen.

Entisen Kajaani Oy:n paperikonehallissa hehkuu nyt sinisenä valtavan kokoinen LUMI-supertietokone. Seinästä riippuvalla suurella messinkikellolla juhlittiin 40 vuotta sitten maailman moderneimman paperikoneen käynnistymistä Kajaanissa. Tuolloin paikalla oli presidentti Kekkonen. Maanantaina samassa tilassa supertietokone Lumin vihkiäisissä oli mukana kolme ministeriä ja joukko EU-komission virkamiehiä.

– Lähetin kollegoilleni kuvan Kajaanin kauniista luonnosta. Juuri tällä tavalla luonto ja teknologia voivat tulevaisuudessa yhdistyä, ihasteli Euroopan komission viestintäverkkojen sisällöistä ja teknologiasta vastaava pääjohtaja Roberto Viola.

Hän ylistää LUMIn uutta kotimaata vihreän siirtymän edelläkävijäksi, jossa LUMI löytää taatusti merkityksensä ja käyttönsä.

– Miksi Suomeen? Tietenkin juuri Suomeen, jossa ollaan jo pitkällä niissä ekologisissa ja digitalisaation kysymyksissä, joita Euroopassa yritetään yhdessä ratkaista.

Lumi on maailman kolmanneksi suurin supertietokone. Sitä suuremmat yksilöt löytyvät Yhdysvalloista ja Japanista.

– Kymmenen Euroopan maata päätti yhdessä, että Lumi sijoitetaan Suomeen ja Kajaaniin, mikä on todella hienoa. He olivat myös osallistumassa kustannuksiin, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Liki 200 miljoonaa maksaneesta jättiläisestä Suomen maksettavaksi jäi 48 miljoonaa euroa, muu rahoitus tuli muilta jäsenmailta.

Mihin supertietokonetta käytetään?

Lehdistötiedotteen mukaan Euroopan tehokkain supertietokone ratkoo ihmiskunnan suurimpia haasteita tekoälyn avulla. Tästä on kyse, kun suurlaskentatehot mahdollistavat ja nopeuttavat tutkimustiedon käsittelyä. LUMI vastaa teholtaan jopa 1,5 miljoonaa perusläppäriä.

– Lumi tarjoaa eurooppalaisille tutkijoille maailmanluokan työkalun monimutkaisten ilmiöiden, kuten ilmastonmuutoksen ymmärtämiselle. LUMI toimii alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle ja tekoäly- sekä kvanttiteknologian kehittämiselle, kertoo lehdistötiedote.

Paikan päällä Pekka Manninen, joka on Lumi-projektin johtaja, esittelee valtavaa laitosta sinisen hämärtävässä tunnelmavalossa. Hän on iloinen siitä, että Lumi sijoittui Kajaaniin ja osaksi siellä jo toimivaa ekologista CSC-datakeskusta, joka syntyi paperitehtaan raunioille kymmenkunta vuotta sitten. Yksi syy Kajaanin menestykseen paikkavalinnassa oli juuri valmis teollisuusympäristö.

– Täällä on riittävästi energiaa saatavilla ja se tuotetaan vesivoimalla. Käytössä on myös riittävän suuri halli LUMIlle datakeskuksen yhteydessä, kertoo Manninen.

Supertietokone kuluttaa valtavasti energiaa. Kajaanissa se toimii uusiutuvalla energialla ja LUMIn hukkalämpö lämmittää kajaanilaisia koteja. LUMIn hiilijalanjälki on siis kokonaisuudessaan negatiivinen.

Kansainväliseen käyttöön

Tutkijat kaikkialla Euroopassa voivat hakea pääsyä LUMIn resurssseihin, eli se ei ole vain suomalaisten tutkijoiden käytössä. Osa resursseista varataan myös yrityselämän ja teollisuuden käyttöön.

– Aivan varmasti myös suomalaiset yritykset ja teollisuudenala ryhtyvät hyödyntämään LUMIn suurteholaskentaa, uskoi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Tänään Euroopan tehokkain ja vihrein LUMI sai ylistäviä arvioita Euroopan laajuisesti.

– Massiivisen laskentakapasiteettinsa ansiosta LUMI mahdollistaa esimerkiksi lääketieteen ja ilmastotutkimuksen tieteelliset läpimurrot paljon aiempaa nopeammin. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi rokotteiden kehittämisessä, syövän diagnosoinnissa tai ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä, sanoi Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager

LUMIn omistaa EuroHPC-yhteisyritys ja sitä isännöi kymmenen maan yhteisö, jolla on pitkät perinteet ja tietämys tieteellisestä laskennasta.

Lue myös:

    Uusimmat