Loppiaista vietetään pitkälti ilman venäläisturisteja – hotelleja ja ravintoloita jopa suljettu: "Useampia miljoonia euroja jää saamatta"

Hotellit ja ravintolat menettävät miljoonia euroja, kun venäläisturistit eivät saavu talvilomille 2:00
Hotellit ja ravintolat menettävät miljoonia euroja, kun venäläisturistit eivät saavu talvilomille – Seitsemän uutiset perehtyi Hotelli- ja ravintolayrittäjien ahdinkoon lähetyksessään.

Koronaviruksen vuoksi venäläisturistit eivät ole päässeet tammikuun alussa totuttuun tapaan Suomeen. Tyypillisesti venäläiset viettävät aikaa Suomessa erityisesti joulusta loppiaiseen.

SOK:n tuottojohtaja Nina Niemisen mukaan esimerkiksi vuonna 2019 venäläismatkailijat kuluttivat tammikuussa yli 20 prosenttia koko Suomeen kohdistuvasta vuoden kulutuksestaan.

– Kyllä sieltä tänä vuonna jää useampia miljoonia euroja saamatta sekä hotelli- että ravintolapuolelta sekä tietysti ohjelmapalveluista, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan venäläisturistit paikkaavat tavallisesti hyvin alkuvuoden viikkoja, jotka olisivat muutoin normaalioloissakin vähemmän kysyttyjä.

– Osa hotelleista ja ravintoloista on sulkenut ovensa tai avaa ovensa normaalia myöhemmin. Tietysti myös korona-ajan rajoitukset vaikuttavat vallitsevaan tilanteeseen.

Niemisen mukaan venäläisten poissaolo tekee merkittävän loven myös siksi, että he käyttävät Suomessa moniin muiden maiden turisteihin verrattuna paljon rahaa.

– Esimerkiksi venäläisten suosimat uudenvuoden illalliset jäivät kokonaan pois tältä vuodelta. Kun he ovat Suomessa lomalla, he myös kuluttavat täällä paljon rahaa.

Itäraja, pohjoinen ja pääkaupunkiseutu suurimmat kärsijät

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan venäläisturistien puuttumisella on iso merkitys erityisesti itärajan kunnille ja pääkaupunkiseudulle.

– Venäläiset ovat käyneet tunnetusti loppiaisen aikaan pääkaupunkiseudulla ostoksilla ja täyttäneet hyvin alueen hotelleja. Heillä on myös iso merkitys esimerkiksi Lappeenrannalle, Imatralle ja Joensuulle, joissa venäläisturisteja on usein paljon.

– Myös talviurheilukohteet, kuten Tahko, Ruka ja Saariselkä ovat kärsijöiden joukossa venäläisturistien puuttumisessa.

Vahva luotto tulevaan

Lapin mukaan venäläiset ovat suurin ryhmä rekisteröityneiden yöpymisten määrässä.

Visit Finlandin markkinointipäällikkö Sergei Shkurovin mukaan venäläisten yöpymismäärät laskivat viime vuonna vuoden 2019 tammi–marraskuuhun verrattuna melkein 66 prosentilla.

Vaikka tänä vuonna loppiainen on venäläisten osalta hiljainen, luotto tulevaan on kuitenkin suuri.

– Olen aivan varma, että venäläiset palaavat Suomeen kun koronatilanne on rauhoittunut, Lappi toteaa.

Samaa mieltä on Shkurov.

– Venäläisten kiinnostus Suomea kohtaan on säilynyt aika korkeana pandemiasta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat