Mainos

Suomeen tehdään avioeromatkoja – syinä eron saamisen helppous ja kohtuulliset kulut

Kansainväliset avioerot ovat lisääntyneet Suomessa. Niin sanottu oikeusshoppailu voi olla erotilanteessa mahdollista, mutta asiantuntijan mukaan avioeroturismista ei voida puhua. Ei ole kuitenkaan täysin ennennäkemätöntä, että Suomeen matkustetaan nimenomaan hakemaan avioeroa. Kansainvälisistä avioeroista kertoo Advokaatti-lehti tämän vuoden ensimmäisessä numerossaan.

Suomen kansainvälistyminen näkyy monella tavalla myös suomalaisten asianajajien työssä. Parisuhteet ovat viime vuosina kansainvälistyneet ja sen myötä myös kansainvälisiä avioeroja tulee juristeille selvitettäväksi aiempaa enemmän.

Jos avioparin on mahdollista hakea avioeroa useassa maassa, voi pari pyrkiä eroamaan sen maan lainsäädännön mukaan, joka olisi heille edullisinta.

Avioeron hakeminen Suomessa voi olla monin tavoin edullisempaa, kuin joissakin muissa maissa. Advokaatti-lehden mukaan asianajokulut ovat Suomessa kansainvälisesti vertailtuna kohtuullisia ja eron saaminen helppoa. Suomessa ei kysellä syyllisiä eroon.

Oikeustieteen tohtori Pekka Tuunainen Itäinen & Ojantakanen -asianajotoimistosta arvioi, että ilmiön taustalla ovat käytännölliset Suomen lainsäädäntöön liittyvät seikat kuten elatus ja avioehto.

– Suomessa avioerotilanteessa määrätään aniharvoin puolisolle elatusta maksettavaksi ja jos määrätäänkin, niin puhutaan hyvin pienistä summista. Toinen tärkeä asia on se, että avioehtosopimus on Suomessa erittäin kattava ja sen sovitteleminen on kohtuullisen hankalaa. Avioehtosopimus on hyvinkin tehokas asiakirja, jolloin puolisolla ei ole oikeutta toisen puolison omaisuuteen.

Avioeroturismi marginaalista Suomessa

Vaikka ulkomailla onkin yrityksiä, jotka auttavat vauraita aviopareja suunnittelemaan eronsa taloudellisesti mahdollsimman edullisella tavalla, ei Suomeen suuntaudu Tuunaisen mukaan niin sanottua avioeroturismia. Puolisolla on oltava kotipaikka Suomessa.

– Kyse ei ole mistään turismista, että tänne lennetään avioeroa hakemaan. Näin se ei toimi. Täytyy tosiaan olla kotipaikka Suomessa, ja on oltava jossakin määrin vakiintuneet olot Suomessa, jotta voidaan pelata Suomen lainsäädännöllä.

Tuunaisen mukaan eron takia Suomeen tuleminen ei ole laaja ilmiö. Lisäksi se koskettaa lähinnä vain varakkaita aviopareja.

– Ei kyseessä ole varmaan kovin laaja ilmiö, mutta ihmiset, joilla on paljon varallisuutta, voivat miettiä näitä asioita. Tämä voi olla yksi asia, jota mietiään, kun asuinpaikkaa ollaan siirtämässä Suomeen tai ollaan siirtymässä ulkomaille. Onko jotakin tehtävissä, mitä Suomessa voisi tehdä, ennen kuin muutetaan pois täältä. Avioero on tietysti yksi asia, joka voi tulla ihmisille mieleen siinä tilanteessa.

3:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.