Suomeen syntyi ensimmäiset berberiapinat – lauman uroksilla erikoinen tapa toivottaa poikaset tervetulleeksi perheeseen: Katso suloiset kuvat pienokaisista!

Korkeasaaren on syntynyt kaksi berberiapinan poikasta, tiedotetaan Korkeasaaren viestinnästä.

Korkeasaaren apinaa verrattu jo kehonrakentaja Arnold Schwarzeneggeriin 2:20
Video: Korkeasaaren apinaa on verrattu kehonrakentaja Arnold Schwarzeneggeriin.

Ensimmäinen poikasista syntyi tiistaina aamuyöllä ja toinen torstai-iltana. Poikaset ovat ensimmäiset Suomessa syntyneet berberiapinat.

Emot ja poikaset voivat hyvin ja toiset apinat ovat ottaneet uudet perheenjäsenet hyvin vastaan.

– Poikaset ovat erittäin odotettuja, sillä berberiapinat hoitavat poikasia yhdessä perheryhmänä. Nyt ne saavat toteuttaa tätä luonnollista taipumustaan. Hoivaaminen parantaa koko ryhmän keskinäisiä välejä ja lisää siten hyvinvointia, kertoo berberiapinoita vuosia hoitanut eläintenhoitaja Merja Wahlroos.

Durriya hoitaa tiistaina syntynyttä poikastaan hienosti. Se kantoi poikasen ulos keskiviikkona, ja lauman muut apinat ovat päässeet tutustumaan siihen. Nimalin poikanen on vielä hyvin pieni. Molemmat poikaset ovat emoilleen ensimmäiset, joten toivomme, että kaikki sujuu hyvin, kertoo kuraattori Hanna-Maija Lahtinen liikuttuneena. 

Uroksilla on myös roolinsa poikasten hoidossa

Poikasten lauman muut jäsenet ovat tulleet Korkeasaareen hollantilaisesta kädellisten pelastuskeskuksesta. Ne ovat eläneet aiemmin laittomina lemmikkeinä ja hylätyssä yksityisessä eläintarhassa.

Berberiapinat elävät 10-40 yksilön laumoissa, joissa on sekä uroksia että naaraita. Etenkin naaraiden arvojärjestys on tarkka.

Urosten tehtävä on puolustaa laumaa, mutta niillä on roolinsa myös poikasten hoidossa.

Poikanen päätyy usein innokkaiden urosten käsiin jo muutaman päivän ikäisenä. Se kiertää uroksen sylistä toiseen ja kukin haistelee sen sukuelimiä ja roikottaa poikasta. Tarkoitus ilmeisesti on urosten aseman ja keskinäisten suhteiden lujittaminen.  

Lue myös:

    Uusimmat