Mainos

Suomeen luultavasti tulossa hybridiosaamiskeskus ensi keväänä

Suomeen suunniteltu hybridiuhkia tutkiva osaamiskeskus aloittaa näillä näkymin toimintansa ensi keväänä. Kymmenkunta EU-maata ja unionin ulkopuolelta myös Yhdysvallat kannattavat keskuksen perustamista. Myös EU:n ulkosuhdehallinto ja Naton sihteeristö ovat hyvin kiinnostuneita hankkeesta.  

Perustamista pohjustettiin viime torstaina Helsingissä. Osalla kokoukseen osallistuneista on kuitenkin vielä kansallinen päätöksenteko keskukseen liittymisestä kesken.  

– Näyttää kuitenkin siltä, että asettamamme ehto riittävästä osallistujamäärästä on täyttymässä, sanoi keskuksen perustamista selvittänyt alivaltiosihteeri Jori Arvonen.  
Arvonen kertoi, että Helsinkiin tulee noin 4-6 hengen vahvuinen sihteeristö. Mukaan tulevat maat voivat lähettää Helsinkiin omat edustajansa tai osallistua työhön verkostomuodossa omista pääkaupungeistaan käsin.  

Keskuksen toimintaan osallistumisesta on käyty pidemmälle meneviä keskusteluja EU-maista Saksan, Ranskan, Britannian, Espanjan, Italian, Viron, Latvian, Liettuan, Ruotsin ja Puolan kanssa. Ne kaikki osallistuivat ensimmäiseen keskuksen perustamiseen liittyneeseen kokoukseen.  

Hallitus antaa esityksen keskuksen perustamisesta eduskunnalle ensi keväänä. Keskus toimii kansainvälisen järjestön muodossa ja keskittyy tutkimukseen ja koulutukseen. Operatiivisia tehtäviä sille ei tule.  

Helsinkiin mahdollisesti tulevan keskuksen vuosibudjetti on arviolta kaksi miljoonaa euroa vuodessa, josta Suomi maksaa suurimman osan. Jäseneksi liittyvät maat maksavat jäsenmaksun ja kattavat lähettämiensä virkamiesten kulut.  

Päivitetty klo 18.54. STT korjaa aiempaa uutistaan: Hybridiosaamiskeskus saa vahvaa kannatusta, mutta kaikki siitä kiinnostuneet maat eivät ole vielä tehneet osallistumisestaan kansallisia päätöksiä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.