Mainos

Suomi aikoo perustaa EU:ta tukevan hybridikeskuksen – muita maita tarvitaan mukaan

Suomi on päättänyt perustaa EU:ta tukevan hybridiosaamiskeskuksen, jos muita jäsenmaita saadaan siihen mukaan, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Etenkin Itämeren alueen maat ovat olleet Niinistön mukaan kiinnostuneita hankkeesta. Tavoitteena on saada keskus pystyyn ensi vuoden aikana. Hankkeen rahoitus on vielä auki. Niinistön mukaan rahallista tukea odotetaan myös muilta jäsenmailta.

Niinistö kertoi Suomen kansallisesta päätöksestä tänään EU:n puolustusministerien kokouksessa Slovakian Bratislavassa.

– Tähän saakka Suomi on vain informoinut, että tällaista suunnitellaan. Nyt meillä on kansallinen päätös tehty. Tietenkin toivon, että nyt saadaan myös Välimeren suunnalta maita mukaan. Se olisi paremmin Eurooppaa kattavaa, Niinistö sanoi puhelimitse Bratislavasta.

Hanketta on valmisteltu Suomessa vuoden alusta lähtien. Kansallinen päätös keskuksen perustamisesta tehtiin aiemmin syyskuussa hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

Niinistön mukaan hanke on Suomen vastaus siihen, miten EU-yhteistyöllä voidaan reagoida Venäjän herättämiin huoliin.

Euroopan komissio on esittänyt vastaavaa. Komission mukaan EU-maat voisivat vastata paremmin hybridiuhkiin perustamalla niitä koskevan monikansallisen tutkimuskeskuksen.

Suomalaislähteiden mukaan Suomeen tuleva keskus olisi pienikokoinen. Suomeen tulisi 4–6 asiantuntijaa ja muihin mukana oleviin maihin jokunen henkilö.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.