Mainos

Suomeen lennätetään keskiviikkona lisää turvapaikanhakijoita Italiasta

Suomeen lennätetään huomenna 50 turvapaikanhakijaa Italiasta.

Maahanmuuttoviraston mukaan he ovat kaikki kotoisin Eritreasta. Eritrealaiset ovat ensimmäinen turvapaikanhakijoiden joukko, joka tulee Suomeen osana Euroopan unionin sisäisiä siirtoja.  

Projektipäällikkö Kaj Swanljung kertoi Maahanmuuttoviraston tiedotustilaisuudessa, että eritrealaiset tulevat Suomeen charter-lennolla. Samalla lennolla siirretään myös Ruotsiin hakijoita. 

-Kone lentää ensin Ruotsiin ja sitten sieltä Suomeen.  

Suomeen saapumisen jälkeen turvapaikanhakijat majoitetaan vastaanottokeskuksiin, mutta mille paikkakunnille tai mihin vastaanottokeskuksiin, sitä Maahanmuuttovirasto ei kerro.  

-Poliisitoiminnallisista syistä on toivottu, että paikkaa, mihin heidät kuljetetaan, ei kerrota etukäteen eikä myöskään tarkkaa ajankohtaa. Näitä sopivia vastaanottopaikkoja vastaanoton tilannekeskus, joka meillä Maahanmuuttovirastossa on, etsii hakijoiden yksilöllisiin tarpeisiin nähden, Swanljung kertoo.  

Sisäisin siirroin tulevat turvapaikanhakijat eivät saa automaattisesti turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta, vaan heidän hakemuksensa käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin hakemukset. 

-Tutkinta on yksilöllinen. Turvapaikkapuhuttelu suoritetaan näille kaikille. Se tehdään ihan normaalisti ja siellä selvitetään, mitä mahdollisia vainon perusteita ja muita syitä heillä saattaisi olla oleskelulupaan, Swanljung sanoo.  

Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan kahden vuoden sisällä noin 3200 turvapaikanhakijaa EU:n sisäisin siirroin.

Tähän mennessä on päätetty yhteensä reilun 2078 ihmisen siirtämisestä Italiasta ja Kreikasta. Lopuista päätetään myöhemmin.  

Sisäministeriön arvion mukaan Suomesta hakee turvapaikkaa vuoden loppuun mennessä yhteensä 30000-35000 ihmistä. Aiempina vuosina turvapaikanhakijoita on ollut 3000-5000, ja hakemuksia on käsitellyt 75 työntekijää.  

Maahanmuuttovirasto palkkasi syyskuun alussa 30 uutta määräaikaista työntekijää käsittelemään turvapaikkahakemuksia. Loppuvuonna lisäväkeä palkataan siten, että ensi vuoden alussa turvapaikkapäätöksentekijöitä on 500.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.