Suomi vastaanottaa 175 turvapaikanhakijaa Välimereltä, mutta kuka heidät valitsee? Ilman huoltajaa saapuvien alaikäisten vastaanottoyksiköistä voi tulla pulaa

9:26
Suomi vastaanottaa 175 turvapaikanhakijaa – nyt selitämme, mitä alaikäisten tuominen vaatii

Sisäministeriö tiedotti eilen Suomen vastaanottavan 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Etusijalla ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, kuten lapset ja yksinhuoltajaperheet. Seuraavaksi asiaa käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.

Maahanmuuttovirastossa aletaan konkreettisiin toimiin turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi heti, kun virallinen päätös valtioneuvoston yleisistunnossa on tehty.

– Siirto tulee todennäköisesti tapahtumaan muutaman kuukauden sisällä. 175 henkilön vastaanottamisessa ei ole teknisiä ongelmia, Vuorio kommentoi.

Kuka päättää ketkä saavat turvapaikan?

Välimeren pakolaisleirit ovat ylitsepursuavan täynnä, joten alaikäisiä ja yksinhuoltajaperheitä riittäisi Suomeen siirrettäväksi enemmänkin kuin 175 henkilön verran.

Vuorion mukaan turvapaikanhakijoiden valinnassa tehdään viranomaisyhteistyötä.

– Käymme läheistä dialogia sen maan viranomaisten kanssa, jossa turvapaikanhakija tällä hetkellä on. Voi olla, että tässä tapauksessa meillä on tarvetta lähettää delegaatio valintaa suorittamaan, Vuorio lisää.

Jokainen henkilö joutuu käymään yksilöllisen turvapaikanhakuprosessin Suomeen saavuttuaan.

Alaikäiset sijoitetaan erityisiin vastaanottokeskuksiin

Ilman huoltajaa saapuvat alaikäiset lapset sijoitetaan erityisiin vastaanottokeskuksiin ja ryhmäkoteihin, joista he saavat majoituksen ja muun ylläpidon.

Suomessa on jo olemassa alaikäisille tarkoitettuja vastaanottokeskuksia, mutta Vuorion mukaan niistä voi tulla pulaa, mikäli Suomeen saapuu kerrallaan paljon alaikäisiä ilman huoltajaa.

– Jos lyhyellä aikavälillä alaikäisiä ilman huoltajaa tulisi Suomeen vaikka sata, meidän täytyisi alkaa pikaisiin toimiin alaikäisten yksiköiden määrän lisäämiseksi, Vuorio kertoo.

Ilman huoltajaa saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat viettävät vastaanottokeskuksissa yleensä muutaman kuukauden. Oleskeluluvan saatuaan on kunnasta kiinni, mitä heille tapahtuu sen jälkeen.

Paljonko turvapaikanhakijat Suomelle maksavat?

Kustannuksiin lasketaan mukaan muun muassa kuljetuskulut Suomeen, turvapaikkahakemuksen käsittelyyn liittyvät kustannukset sekä vastaanottokustannus.

– Alaikäisten kustannus vastaanottokeskuksissa on viime vuosina ollut noin 200-300 euroa vuorokaudessa. Yksinhuoltajaperheiden vastaanottokeskuksessa vuorokausikustannus on puolestaan noin 50 euroa päivässä, Vuorio kertoo.

Katso Jaana Vuorion koko haastattelu MTV Uutiset Livestä ylläolevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.