Sisäministeri Maria Ohisalo: Vielä emme tiedä, milloin Kreikan turvapaikkalapset siirretään Suomeen –"Yhtään sairasta ihmistä ei Suomeen tule"

Ohisalo avasi Suomen Kreikka-linjaa:"Totta kai turvapaikkahakemukset pitäisi ottaa käsittelyyn" 5:06
Ennen koronakriisin puhkeamista Suomessa Ohisalo avasi Suomen Kreikka-linjaa 8. maaliskuuta: "Totta kai turvapaikkahakemukset pitäisi ottaa käsittelyyn"

Suomi on luvannut ottaa vastaan enintään175 nuorta turvapaikanhakijaa Välimeren leireiltä. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan korona-epidemia ei estä siirtoja, mutta niiden ajankohtaa ei vielä osata sanoa.

Vastaanottopäätös koskee lapsia ja nuoria sekä yksinhuoltajaperheitä, jotka tulevat erityisen huonon turvallisuuden maista kuten Syyriasta tai Afganistanista. Helmikuussa tehty päätös on voimassa, mutta Maahanmuuttovirasto selvittää vielä käytännön toimia. 

– Tässä kohtaa tarkkaa päivämäärää tai siirrettävien lasten tai nuoren lukumäärää ei voi sanoa. Sellaista tietoa meillä ei vielä ole, koska tätä asiaa selvitetään hallinnon tasolla, kommentoi sisäministeri Ohisalo eduskunnassa.

Ensimmäiset siirrot EU-alueella on jo tehty.

– Luxemburg on ollut ensimmäinen maa, johon näitä Kreikan leirin lapsia on siirretty. Saksaan on tietojeni mukaan tällä viikolla myös lapsia tulossa. Katsomme miten nämä siirrot menevät ja tietyllä tavalla pilottiprojekteina tätä EU:n tasolla seurataan, totesi Ohisalo.

Korona-epidemia ei estä siirtoja

Ohisalon mukaan korona-epidemia ei ole este turvapaikanhakijoiden siirtämiselle Suomeen.

– Yhtään sairasta ihmistä ei Suomeen tule. Vastuumaa on aina se maa, joka lähettää turvapaikanhakijan tällaisessa tilanteessa ja silloin he hoitavat kuntoon, että jokainen ihminen siellä päässä myös testataan hyvin, selvitti Ohisalo.

Suomessa turvapaikanhakijat joutuvat lisäksi kahden viikon karanteeniin, kuten muutkin maahantulijat.

Lue myös:

    Uusimmat