Mainos

Suomen linja tiukentuu – "Tarkastukset tehdään pistokokeilla"

Torniosta rajan yli tulevia aletaan tarkastaa poliisijohtoisesti raja-alueella, kertoo sisäministeriö tiedotteessaan.

Myös muilla Suomen rajoilla aletaan tiistaista lähtien tehostaa rajalla tehtävää valvontaa. Tiedotteessa sanotaan, että Tornion tarkastukset tehdään ulkomaalaislain keinoin. Käytännössä tarkastukset tarkoittavat sitä, että rajan yli tulevilta tarkastetaan pistokokeilla matkustusasiakirjat.

– Rajatarkastuksista nämä tarkastukset eroavat, sillä näitä tarkastuksia ei tehdä kaikille. Tarkastukset tehdään pistokokeilla ja niille, jotka ovat selvästi tulossa hakemaan turvapaikkaa, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

Uuden linjauksen mukaan turvapaikkaa hakevat eivät enää voi jatkaa Torniosta muualle Suomeen ennen rekisteröitymistä turvapaikanhakijaksi. Jos tulija pyytää turvapaikkaa, hänet ohjataan lauantain ja tiistain välisenä aikana hätämajoitustiloihin Tornioon. Tiistaista eteenpäin turvapaikanhakijat ohjataan rajalta Tornioon avattavaan järjestelykeskukseen. 

"Poliisilaitokset eivät kestä tilannetta"

Entä jos turvapaikanhakijat haluavat lähteä muualle Suomeen eivätkä jäädä Tornioon?

– Katsomme asian tapauskohtaisesti. Järjestelykeskuksella on kuitenkin toimivalta pitää heidät järjestelykeskuksessa. Turvapaikanhakijat ovat tulleet Suomeen vapaaehtoisesti. Uskon, että jos kerromme turvapaikanhakijoille, että pyrimme saamaan heidät vastaanottokeskuksiin, jossa on tilaa, he ymmärtävät tilanteen, Nerg sanoo.

Nergin mukaan turvapaikkaa hakevien liikehdintä on Suomessa tällä hetkellä hallitsematonta eikä esimerkiksi poliisilaitokset kestä tilannetta.

– Nykyinen tilanne saa aikaan sen, että esimerkiksi Oulun poliisilaitoksen pihalla seisoo 200 turvapaikkaa hakevaa ihmistä vesisateessa, hän sanoo.

Valtioneuvosto päätti torstaina Suomen ensimmäisen järjestelykeskuksen perustamisesta. Järjestelykeskuksessa turvapaikkaa hakevat rekisteröidään ja heidän turvapaikanhakuprosessinsa aloitetaan. Rekisteröinnin jälkeen turvapaikanhakija siirretään vastaanottokeskukseen.

Lain mukaan turvapaikanhakija voi olla järjestelykeskuksessa enintään seitsemän päivää.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.