Miksi amerikkalainen yhtiö haluaa tuoda miljardeja Suomeen? Asiantuntijat: Yksi syy ylitse muiden

Suomeen jättimäinen vetyinvestointi – luo työpaikkoja tuhansille 9:47
Suomeen jättimäinen vetyinvestointi – tämä luo työpaikkoja tuhansille.

Amerikkalaisen Plug Power -yhtiön suuri investointi kytkeytyy etenkin Suomessa saatavilla olevaan uusiutuvan energian määrään, kertovat Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat.

Invest in Finlandin cleantech-toimialajohtaja Markku Kivistö kertoo, että Suomen vahva ilmastostrategia tuo investointipäätöksiin vakautta.

– Tässä tapauksessa yksi tekijä oli ilmastostrategia. Sähkön saatavuus ja tällä hetkellä myös hintataso ja tulevaisuus, miltä tuulivoiman kasvu näyttää, Kivistö summaa.

Suunnitteilla on kolme vihreän vedyn tuotantolaitosta, jotka työllistäisivät suoraan noin tuhat ihmistä.

New Yorkin pörssissä noteerattu Plug Power aloittaa kolmen projektin valmistelun. Paikkakunnat ovat Kokkola, Kristiinankaupunki ja Porvoo.

– Oli kaikkiaan 19 eri paikkaa, joita käytiin läpi. Yksi tekijä oli sähkön saatavuus. Fingridin asemat ovat lähellä, tonttitarjontavalmiudet ja myös logistiikka eli satamayhteydet. Tämän tyyppiset olivat tärkeimmät, Kivistö sanoo.

Infraa ja sähköä

EK:n johtajava ilmastoasiantuntija Janne Peljo nostaa esiin, että eilen kerrotun kaltaiset investoinnit nostavat nyt Suomessa päätään.

– Sellainen, joka pohjaa päästöttömään sähköön. Siitä on selkeää hyötyä, joka vaatii pitkäjänteisen ennustettavan politiikkaympäristön ja toimintaympäristön.

– Kun katsoo kolmea paikkaa, niin on syväsatamat ja infra, jotta tuotteita voidaan viedä suoraan Eurooppaan tai suuremmille markkinoille.

Varsinaiset investointipäätökset on määrä tehdä vuosina 2025–2026.

Katso koko haastattelu jutun videolta!

Lue myös:

    Uusimmat