Suomalaisyritysten huolia ratkottiin Moskovassa

Muuttuneita tullauskäytäntöjä, tonttien rekisteröintiongelmia ja epäreiluja viranomaispäätöksiä. Suomalaisyritysten hidasteet Venäjällä ovat samoja kuin jo kymmenen vuotta sitten, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).  

Mykkänen piti Moskovassa suomalaisyritysten puolia, kun Suomen ja Venäjän hallitusten välinen talouskomissio kokoontui pitkästä aikaa. Komissio käsittelee yksittäisten yritysten asioita ja Venäjän liiketoimintaympäristöä. Tarkoitus on parantaa suomalaisyritysten mahdollisuuksia Venäjällä ja luoda yhteyksiä yritysten välille. 

Suomen puheenjohtajana toimineen Mykkäsen mielestä talouskomissio on harvoja foorumeita, jossa voidaan valtiotasolla keskustella yksittäisten yritysten kohtaamista esteistä.  

Kokouksessa nostetaan esiin konkreettisia tapauksia, joiden ratkaisemisesta olisi hyötyä myös Venäjälle. Asioiden hoitamiseksi voidaan myös määrittää takarajoja. Mykkäsen mukaan tänään päästiin monissa asioissa eteenpäin. Venäjän puheenjohtajana kokouksessa toimi varapääministeri Dmitri Kozak.  

-Jos huolet ovat perusteltuja ja ne nostetaan Kozakin tasolle, aika usein ne pystytään ratkaisemaan, Mykkänen sanoo.    

Viime vuodet laihoja 

Venäjällä toimii noin 400 suomalaisyritystä. Viime vuodet ovat olleet monille laihoja, kun ruplan arvo on romahtanut öljyn hinnan laskun vuoksi. Vaikeuksissa ovat olleet etenkin ulkomaisia tavaroita tai elintarvikkeita myyvät yhtiöt.

Venäläisten ostovoima on laskenut, ja monet ovat siirtyneet halvempiin paikallisiin tuotteisiin. Suurista suomalaisyhtiöistä esimerkiksi Stockmann ilmoitti viime vuonna myyvänsä kaikki tavaratalonsa Venäjällä.  

Mykkäsen mukaan tunnelin päässä näkyy nyt hieman valoa. Hän kertoo käymiensä keskusteluiden pohjalta, että esimerkiksi YIT:n ja Koneen myynti on kehittynyt kuluvana vuonna paria viime vuotta paremmin ja lähitulevaisuuden näkymät ovat myönteiset.  

-Emme varmasti näe kymmenen vuoden takaista tilannetta, jossa yrityksen myynti saattoi kasvaa viidenneksen vuodessa, mutta tiettyä tasaantumista ja hienoista kasvua on luvassa. 

Lue myös:

    Uusimmat