Suomalaisyritys myi tuhansia drooneja pakoterikoksista tuomitulle – "Tietojemme mukaan drooneja ei ole viety Venäjälle"

Suomalainen tietokoneliike Jimm's PC Store myöntää myyneensä tuhansia drooneja yritykselle, jonka toimitusjohtaja on epäilyjen mukaan vienyt ne Venäjälle. Suosittu tekniikkasivusto kertoo lopettavansa yhteistyön yrityksen kanssa. 

Tietokoneliike Jimm's PC Store kertoo sortuneensa "myyntihuumaan" myymällä tuhansia drooneja, joiden epäillään päätyneen Venäjälle. Yritys myi drooneja vantaalaiselle yritykselle, jonka omistaja Gabriel Temin on tuomittu yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Iltalehti uutisoi viikonloppuna, että Teminin yritys oli ostanut noin 3 500 droonia kahden miljoonan euron arvosta Jimm's PC Storesta. Droonit olivat Iltalehden mukaan valtaosin DJI Mavic -drooneja, joita käytetään siviilien videokuvaukseen. 

Yhdysvallat lisäsi Teminin kaksi yritystä pakotelistalleen, ja Iltalehden mukaan Yhdysvaltojen kauppaministeriö epäili, että Teminin ostamaa materiaalia tilasi Venäjän asevoimien sotilastiedustelun keskuselin, GRU.

Teminin Luminor Oy teki ostoja Jimm's PC -Storesta huhtikuun 2022 ja lokakuun 2022 välillä, joskus muutaman päivän välein, kertoo Iltalehti. Suurin yksittäinen tilaus oli 316 droonia.

Suomessa käräjäoikeus ei löytänyt riittävää näyttöä siitä, että droonit ja muut pakotteiden alaiset laitteet olisivat päätyneet Venäjälle.

Jimm's PC Store kertoo maanantaina nettifoorumilla julkaistussa vastineessaan, että Iltalehdessä kerrottujen myytyjen droonien määrä ja arvo pitävät "suunnilleen" paikkansa. 

– Mutta tietojemme mukaan drooneja ei ole viety Venäjälle, toimitusjohtaja Veli Nietulan allekirjoittamassa tiedotteessa lukee.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla 3:17
Katso myös: MTV vieraili pakotelistalle joutuneen Teminin toimistolla Vantaalla viime syyskuussa.

"Olimme liian sinisilmäisiä"

Yritys kertoo kuitenkin, että myyntihuuman aikana he eivät tehneet riittäviä taustatarkistuksia, ja myyntiajankohtana keväällä 2022 suomalaisyrityksen julkiset tiedot "näyttivät normaalilta".

Yrityksen mukaan he ovat seuranneet "alusta alkaen" viranomaisten ohjeistuksia ja tehneet "kaikkensa", jotta pakotteiden alaisia tuotteita ei päätyisi Venäjälle.

Meidän olisi pitänyt herätä aiemmin tähän asiaan, mutta olimme selkeästi liian sinisilmäisiä asian suhteen, Nietula kirjoittaa.

Nietulan mukaan yritys on tehty myös "aktiivista yhteistyötä" Suomen tulliviranomaisten kanssa. Hän ei kuitenkaan tiedotteessa kerro näistä tarkemmin. 

Saatuamme tiedon epäilyttävästä toiminnasta, lopetimme heti koko kauppasuhteen. Samalla lopetimme myynnin ulkomaille kokonaan, koska yritysten taustoja on vaikea tarkistaa.

Jimm's PC Storen vastine julkaistiin suositulla Techbbs -keskustelupalstalla, jossa Iltalehden uutinen oli jo ehtinyt herättää keskustelua. Moni keskustelija ei ole myöskään tyytyväinen yrityksen toimittamaan vastaukseen.

Merkittävä yhteistyö katkeaa 

Suosittu tekniikkasivusto kertoi tiistaina lopettavansa yhteistyön Jimm’s PC Storen kanssa, sillä yritys ei ole ollut tyytyväinen yrityksen vastineeseen.

– Emme nähneet mitä muuta vaihtoehtoa, kun päättää yhteistyö, kertoo io- tech-sivuston perustaja Sampsa Kurri.

Jimm's PC-Store on ollut io-techin yhteistyökumppani vuodesta 2017 lähtien. Yhteistyötä on ollut niin yrityksen markkinoinnissa kuin myös TechBBS-foorumilla virallisen viestiketjun muodossa. Sivustolla on yli 70 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

– He olivat yksi meidän isoimmista mainostajistamme. Merkittävästä yhteistyöstä oli kyse, liikevaihdosta noin 10 prosenttia, Kurri sanoo.

Sampsa Kurri kertoo, että vastineelta he olisivat odottaneet enemmänkin odottaneet esimerkiksi väärinkäsityksen korjaamista, mutta sitä siinä ei ollut.

– Vastine ei mitään avannut, oikeastaan vain alleviivasi asioita, joita oli jo tullut julki uutisissa, Kurri sanoo.

Hän kertoo myös kysyneensä yrityksen johdolta kysymyksiä, joihin ei saanut vastauksia. MTV ei ole tavoittanut Jimm’s PC Storea kommentoimaan asiaa. Kurri sanoo, että päätöstä ei tehty taloudellisista perusteista vaan moraalisista syistä.

– Sodassa ihmishenget eivät ole korvattavissa.

Juttuun päivitetty kello 14.15 io-tech-sivuston perustajan kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat