Suomalaisyrityksillä kova tulospäivä: Keskon neljännesvuosi yhtiön kaikkien aikojen paras, Koneen tulosta painoi rakentamisen hyytyminen Kiinassa

Talousnäkymät tällä hetkellä hyvin ristiriitaisia näkökulmasta riippuen – näin tilannetta arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju 9:12
Talousnäkymät tällä hetkellä hyvin ristiriitaisia näkökulman mukaan – näin tilannetta arvioi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju

Monet isot suomalaisyritykset ovat julkaisseet tänään osavuosituloksensa. Muun muassa Kesko, Metsä Group ja Posti paransivat aiemmasta. Kone kertoi, että yhä suurempi siivu sen leivästä tulee nyt vanhojen hissien huollosta ja modernisoinnista.

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto laski heinä–syyskuussa 306 miljoonaan euroon, mikä on yhtiön mukaan 6,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

Liikevaihto kasvoi 14,9 prosenttia noin kolmeen miljardiin euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna liikevaihto kasvoi 6,5 prosenttia.

Konetta hyydytti Kiinan tilanne

Koneen tulosta on painanut erityisesti rakentamisen hyytyminen Kiinassa, mihin ovat vaikuttaneet muun muassa hidastunut talouskasvu ja Kiinan tiukkana jatkunut koronapolitiikka. Kone antoi jo aiemmin tässä kuussa negatiivisen tulosvaroituksen. Muualla Aasian ja Tyynenmeren alueella kehitys on positiivista.

Koneen uuslaiteliiketoiminta on ollut laskussa, mutta palveluliiketoiminnan kasvu on jatkunut vahvana. Kone näkee näissä toiminnoissa myös suurimman potentiaalin kasvuun uusien hissien tilausten kasvun sakatessa.

Vanhojen hissien huoltoon ja modernisointiin liittyvät palvelut olivat viime vuonna hieman alle puolet Koneen liikevaihdosta, ja tänä vuonna osuuden arvellaan olevan noin puolet. 

Toimitusjohtajan mukaan on selvää, että Kiinan hissimarkkina on maailman suurin, sillä lähes kaksi kolmesta uudesta hissistä maailmassa myytiin viime vuonna Kiinassa.

Keskon neljännesvuositulos yhtiön kaikkien aikojen paras 

Keskon vertailukelpoinen liikevoitto nousi heinä-syyskuussa 243 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 236 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi 3,0 miljardiin euroon 2,9 miljardista eurosta.

Toimitusjohtaja Mikko Helander kertoo, että heinä-syyskuun tulos on Keskon kaikkien aikojen paras vuosineljännestulos.Yhtiön kvartaalitulos on parantunut nyt 14 kertaa peräjälkeen vertailukaudesta.

Ruokakaupassa tulos parani Kespron ja K-ruokakauppojen hyvän kehityksen ansiosta. Myynti jatkoi kasvuaan, ja liikevaihto oli 1,57 miljardia euroa. Liikevoitto oli 133 miljoonaa eli yli puolet konsernin tuloksesta.

– K-ruokakaupoissa on lisätty panostuksia hintakilpailukykyyn, ja olemme pärjänneet hyvin hintakorivertailuissa. K-ruokakaupat tarjoaa ainoana toimijana markkinoilla asiakkaille sekä herkkukaupan että halpakaupan saman katon alla, Helander kehuu.

Helanderin mukaan rakentamisen ja talotekniikan kaupassa tulos oli hyvä. Suomessa sekä Onninen että K-Rauta tekivät vahvan tuloksen.

Myös Norjassa ja Ruotsissa rakentamisyksiköiden kannattavuus oli hyvällä tolalla.

Autokaupankin kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, vaikka autojen saatavuudessa oli ongelmia. Uusien autojen toimitusongelmat laskivat yksikön liikevaihtoa.

Kesko odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan tänä vuonna 790–840 miljoonaa euroa.

Neste paisutti liikevaihtonsa yli kuuteen miljardiin

Nesteen liikevaihto nousi heinä-syyskuussa 6,6 miljardiin euroon vuoden takaisesta 4,0 miljardista eurosta öljytuotteiden poikkeuksellisen korkeiden hintojen ansiosta.

Liikevoitto supistui heinä-syyskuussa 289 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 579 miljoonasta eurosta, mutta liikevoiton laskusta huolimatta Nesteen toiminnallinen kannattavuus koheni, sillä vertailukelpoinen käyttökate nousi 979 miljoonaan euroon 524 miljoonasta eurosta.

– Ukrainassa käytävä sota vaikutti edelleen merkittävästi kansainvälisiin energiamarkkinoihin, minkä vuoksi öljytuotteiden ja maakaasun hinnat Euroopassa ovat olleet korkeita, joskin epävakaita, kertoo toimitusjohtaja Matti Lehmus tiedotteessa.

Nesteen syömähammas on ollut pitkään uusiutuvia tuotteita valmistava yksikkö. Nyt uusiutuvissa tuotteissa kolmannen vuosineljänneksen vertailukelpoinen käyttökate kohosi 389 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 357 miljoonasta eurosta.

Posti kasvatti tulostaan ja liikevaihtoaan "erittäin haastavassa" toimintaympäristössä 

Postin oikaistu liiketulos kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 13 miljoonaan euroon edellisvuoden 12,5 miljoonasta. Liikevaihto kasvoi 5,6 prosenttia 395,6 miljoonaan euroon.

Verkkokauppa- ja jakelupalveluiden kannattavuus parani merkittävästi, vaikka pakettien kokonaisvolyymi laski. Tämä vaikutti myönteisesti myös koko konsernin kannattavuuteen, joka parani.

– Myös kaikkien liiketoimintaryhmiemme liikevaihto kasvoi erittäin haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta, toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi tiedotteessa.

Metsä Group paransi tulostaan roimasti – puumarkkinoilla tiukkaa

Metsä Groupin vertailukelpoinen liikevoitto nousi heinä-syyskuussa 391 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 278 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi 1,8 miljardiin euroon 1,5 miljardista eurosta.

Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä arvioi, että Metsä Groupin liiketoiminta oli kokonaisuudessaan erittäin tuloksellista kolmannella vuosineljänneksellä, vaikka Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset Euroopan taloudelliseen kehitykseen ja energiahuoltoon vaikuttivat yhtiön liiketoimintaan negatiivisesti.

– Puumarkkinatilanne Itämeren alueella jatkuu tiukkana Venäjän puun jäätyä pois markkinoilta keväällä, Hämälä arvioi.

Hänen mukaansa puukauppa on käynyt vilkkaana. Koivupuun tuonnin vaje on voitu kompensoida muutoksilla, joissa koivun osuutta tuotannossa on korvattu havupuulla.

Kartongeissa markkinatilanne on säilynyt hyvänä ja sellumarkkinat ovat erittäin vahvat, Hämälä kertoo.

Sanoman tulos koheni hivenen – oppimateriaalit vetivät 

Sanoman tulos kohosi hivenen heinä-syyskuussa. Operatiivinen liikevoitto ilman hankintamenojen poistoja nousi 148 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 147 miljoonasta eurosta.

Tulosta veti oppimateriaaliyksikkö. Sen sijaan medialiiketoiminnoissa kehitys oli vaisumpaa.

Sanoma Media Finlandin tulos laski hieman erityisesti paperin hinnannousun seurauksena.

Terveystalon toimitusjohtaja myöntää: "Kannattavuus jäi todella heikoksi"

Terveystalon oikaistu liikevoitto supistui heinä-syyskuussa 5,2 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 23,6 miljoonasta eurosta. 

Sen sijaan liikevaihto koheni hieman 276 miljoonaan euroon.

– Kannattavuus jäi todella heikoksi, kun tarjonta jäi selvästi tavoitteistamme, kysyntä painottui vastaanottoihin ja matalampikatteisiin hoitoketjuihin ja kasvupanostukset nostivat kustannustasoamme, toimitusjohtaja Ville Iho myöntää tiedotteessa.

Hänen mukaansa keskimääräisen hoitopolun hinta ja kate laskivat huomattavasti palveluvalikoiman muutosten, hoitopolkujen lyhenemisen ja kanavasiirtymän vuoksi.

YIT paransi kannattavuuttaan, SRV aloittaa muutosneuvottelut 

Rakennusyhtiö YIT:n oikaistu liikevoitto nousi kolmannella vuosineljänneksellä 21 miljoonaan euroon, kun se vuosi sitten oli 11 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 560 miljoonaan euroon viime vuoden 535 miljoonasta.

Parantunut kannattavuus on yhtiön mukaan osoitus vakaasta liiketoiminnan kyvystä kaikissa segmenteissä.

Rakennusyhtiö SRV puolestaan ilmoitti käynnistävänsä muutosneuvottelut. Niiden piirissä on noin 500 henkilöä, ja arvioitu pysyvä henkilöstön vähentämistarve on enintään 45 henkilötyövuotta.

SRV:n mukaan tavoitteena on sopeuttaa henkilöstömäärää vastaamaan nykyisen markkinatilanteen kysyntään.SRV paransi operatiivista liikevoittoaan heinä-syyskuussa, mutta liikevoitto laski hieman. 

Kuluttajien heikentynyt ostovoima laski Verkkokauppa.comin tulosta 

Verkkokauppa.comille kolmas vuosineljännes oli laskevassa markkinatilanteessa vaikea. Yhtiön liikevaihto putosi edellisvuoden 141 miljoonasta eurosta 137,8 miljoonaan ja vertailukelpoinen liikevoitto 4,7 miljoonasta 2,1 miljoonaan.

Toimitusjohtaja Panu Porkan mukaan Verkkokauppa.comin liiketoiminta kehittyi heinä-syyskuussa alle odotusten. Taustalla ovat korkojen nousu ja inflaatio, jotka ovat heikentäneet kuluttajien ostovoimaa.

Verkkokauppa.com odottaa koko vuoden liikevaihtonsa ja liikevoittonsa laskevan vuoteen 2021 verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat