MTV Uutiset seuraa tulospäiviä: Finnair nousussa, Stockmann laskussa, Stora Enso romahti

Näin Nokialla, Metsolla ja Koneella menee – tulospäivän tärkeimmät talousuutiset 9:14
Näin Nokialla, Metsolla ja Koneella menee – tulospäivän tärkeimmät talousuutiset

Tuloskausi jatkuu tänään, kun useat suomalaiset yhtiöt julkistavat toisen vuosineljänneksen tuloksiaan.

Nokian Renkaiden tulos noin 10 miljoonaa euroa plussalla

Nokian Renkaiden liikevoitto oli huhti–kesäkuussa vajaat 10 miljoonaa euroa, yhtiö kertoo. Tulos oli paljon pienempi kuin vuotta aiemmin, jolloin yhtiö teki noin 47 miljoonan euron tuloksen vastaavalla vuosineljänneksellä. Yhtiön liikevaihto laski lähes 12 prosenttia 293 miljoonaan euroon vuodentakaisesta.

Nokian Renkaiden tulos kuitenkin parani huomattavasti alkuvuoteen verrattuna. Vielä tammi–maaliskuussa yhtiön liiketulos oli lähes 19 miljoonaa euroa pakkasella.

Nokian Renkaat lopetti maaliskuussa kaiken toimintansa Venäjällä, kun se myi liiketoimintansa maassa venäläiselle öljy- ja kaasuyhtiö Tatneftille.

Teräsyhtiö SSAB pakitti

Teräsyhtiö SSAB:n tulos laski selvästi huhti-kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Liiketulos oli 430 miljoonaa euroa, kun yhtiö vuotta aiemmin takoi 900 miljoonan euron tuloksen.

Toimitusjohtaja Martin Lindqvist totesi, että kysyntä Euroopan markkinoilla on heikentynyt ja teräksen markkinahinnat laskeneet. SSAB on siksi jatkanut tuotannon, kustannusten ja henkilöstön sopeuttamistoimia. Tavoite on laskea kuluja vuositasolla yli 500 miljoonalla kruunulla (noin 43 miljoonalla eurolla).

– Lisätoimiin kustannusten sopeuttamiseksi ollaan valmiita, mikäli markkinakehitys sitä vaatii, Lindqvist sanoi tiedotteessa.

Markkinat ovat pysyneet vakaampina erikoisteräksessä sekä Pohjois-Amerikassa.

SSAB satsaa parhaillaan fossiilivapaan teräksen tuotannon kasvattamiseen, koska sen kysyntä on vahvaa.

Finnair tulos lensi nousuun

Lentoyhtiö Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli huhti-kesäkuussa 66 miljoonaa euroa. Nousua on tapahtunut huomattavasti viime vuoteen verrattuna, sillä vuosi sitten vastaavana ajankohtana tulos oli 84 miljoonaa euroa miinuksella.

Matkustajamäärä kasvoi huhti-kesäkuussa 19 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Finnairin tulos lensi nousuun – toimitusjohtaja kertoo, mistä käänne johtuu 4:20
Finnairin tulos lensi nousuun – toimitusjohtaja kertoo, mistä käänne johtuu.

Toimitusjohtaja Topi Manner kertoo tiedotteessa, että vahvan neljänneksen taustalla olivat pirteänä jatkunut matkustuskysyntä ja Finnairin strategian onnistunut toteutus.

Finnair myös tarkensi kesäkuussa antamaansa positiivista tulosvaroitusta. Se arvioi koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen olevan nyt 150–210 miljoonan euron välillä.

Stockmann kärsi heikoista kruunuista, Lindex nosti tuloksen plussalle

Tavarataloyhtiö Stockmann teki huhti-kesäkuussa 32 miljoonan euron oikaistun liikevoiton, joka laski vuodentakaisesta reilusta 35 miljoonasta. Heikentymistä selitti osin Ruotsin ja Norjan kruunujen heikentyminen, sillä paikallisissa valuutoissa liiketulos pysyi edellisvuoden tasolla.

Liikevaihto laski samasta syystä reilut 6 prosenttia. Tuloksen nosti plussalle muotiketju Lindex, jonka oikaistu liiketulos laski 36 miljoonaan euroon viime vuoden 39 miljoonasta.

Tavarataloyhtiö Stockmannin oikaistu liiketulos oli huhti-kesäkuussa 31,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 6,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Stora Enson tulos rojahti perusteellisesti

Metsäyhtiö Stora Enson tulos rojahti perusteellisesti huhti-kesäkuussa. Operatiivinen liiketulos heikkeni 93 prosenttia vuodentakaisesta ja oli 37 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski samalla yli viidenneksen ja oli 2,4 miljardia euroa.

Toimitusjohtaja Annica Bresky totesi katsauksessaan, että markkinoiden heikko kysyntä hiipui toisella neljänneksellä entisestään. Bresky totesi, ettei markkinoilla valitettavasti ole näkyvissä merkkejä kysynnän paranemisesta.

– Vuoden 2023 markkinanäkymät ovat edelleen epävarmat lyhyen aikavälin huonon näkyvyyden, edelleen korkean inflaation, korkeampien korkojen ja alhaisen kuluttajaluottamuksen myötä. Kolmannen vuosineljänneksen odotetaan olevan edelleen haastava useiden segmenttien heikentyneiden markkinaolosuhteiden vuoksi, Bresky totesi tiedotteessa.

Puumarkkinoilla tilanne on edelleen tiukka, kun energiapuun kulutus on kasvanut ja tuonti Venäjältä jäänyt pois.

Stora Enson tuloksen heikkeneminen oli odotettavissa. Yhtiö antoi huhtikuussa tulosvaroituksen, jonka mukaan operatiivisen liikevoiton ennakoidaan putoavan tänä vuonna ainakin 50 prosenttia.

Nokian tulos laski

Verkkolaitevalmistaja Nokian vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti-kesäkuussa 626 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 714 miljoonasta. Liikevaihto laski kolme prosenttia.

Viime perjantain tulosvaroituksessaan Nokia kertoi arvioivansa, että koko vuoden liikevaihto ja liikevoittomarginaali jäävät aiemmin arvioitua matalammiksi.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark luonnehti saavutettua 11 prosentin vertailukelpoista liikevoittomarginaalia kelvolliseksi. Lundmark totesi, että Nokia on pitkällä aikavälillä sitoutunut saavuttamaan vähintään 14 prosentin liikevoittomarginaalin.

Cargotec lähes tuplasi liikevoittonsa

Lastin- ja kuormankäsittely-yhtiö Cargotec lähes tuplasi huhti-kesäkuun vertailukelpoisen liikevoittonsa 158 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavasta jaksosta. Liikevaihto nousi 25 prosenttia.

Metson liikevoitto nousi

Kaivosteknologiayhtiö Metson liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa tuntuvasti viime vuoden vastaavasta jaksosta. Liikevoitto oli 230 miljoonaa euroa, kun viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla se oli –13 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi 15 prosenttia.

Mitä viikon talouskatsaukset kertovat Suomen tilasta? 9:03
Mitä viikon talouskatsaukset kertovat Suomen tilasta?

Koneen voitto kasvussa

Hissiyhtiö Koneen liikevoitto kasvoi reippaasti huhti-kesäkuussa 332 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 209 miljoonasta. 

Samalla kuitenkin saatujen tilausten arvo laski liki 13 prosenttia 2,275 miljardiin euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein tilaukset laskivat reilut 8 prosenttia.

Liikevaihto kasvoi 16 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oli 2,836 miljardia euroa. 

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan yhtiön kannattavuus on parantunut selvästi. Kiinan markkinatilanne vaikutti kuitenkin uusien laitteiden tilauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat