Suomalaisurheilijan arki Israelissa pysähtyi iskujen takia – tilanne nostatti huolen kotimaassa: "Ihmiset ovat kyselleet"

Täksi kaudeksi Israelin pääsarjaan siirtynyt Suomen maajoukkuelentopalloilija Akseli Lankinen seuraa maan dramaattisesti heikentynyttä turvallisuustilannetta asunnossaan Tel Avivissa. Maan liitto perui palestiinalaisiskujen jälkeen liigan avauskierroksen ottelut.

Äärijärjestö Hamasin tekemissä iskuissa Israelin puolelle on saanut surmansa ainakin 700 ihmistä. Israelin vastatoimet ovat puolestaan aiheuttaneet tähän mennessä lähes 500 hengen kuoleman palestiinalaisalueilla.

Elokuun lopussa Israeliin asettunut lentopalloilija Akseli Lankinen odottelee tietoa arkirutiinien jatkumisesta asunnossaan Tel Avivin liepeillä. Kaupunkiin osui lauantai-iltana raketti-isku, mutta Lankisen asuinalueella on ollut rauhallista.

Maan pääsarjan piti käynnistyä tiistaina, mutta avauskierroksen ottelut peruttiin viikonlopun tapahtumien takia.

– Meille tuli ainakin eilen (sunnuntaina) tieto, että ensimmäinen peli on siirretty. Eilen, kun juttelin asiasta, he eivät tienneet vielä pidemmälle, Lankinen kertoo MTV Urheilulle.

Myös joukkueen harjoitukset on peruttu. Lankisen käsityksen mukaan määräys siihen on tullut kaupungin johdon taholta.

Israeliin siirtyy harvoin suomalaisia urheilijoita. Lankisen läsnäolo maassa on hyvin hänen tuttaviensa tiedossa, joten huolestuneita yhteydenottoja on tullut.

– Kyllä ihmiset ovat jonkun verran kyselleet, että onko kaikki kunnossa, hän sanoo.

Seuraa tilannetta asunnossaan

Lauantaina myös ulkona liikkumista suositeltiin välttämään, mutta muuten tilanne Lankisen asuinalueella on rauhallinen.

– Kun kävin kävellen kaupassa, oli aika normaali meininki. Ehkä vähän tavallista hiljaisempaa. Kahvilat eivät ole auki, mutta kaupat ovat. Aika paljon ihmisiä on toki liikenteessä, 26-vuotias Lankinen kuvailee.

Seura on pitänyt suomalaispelaaja ajan tasalla ja pyrkinyt varmistamaan, että hänellä on kaikki hyvin. Muuten hän on pyrkinyt seuraamaan konfliktin kehittymistä Suomen mediasta ja kansainvälisiltä uutiskanavilta.

– Tiedän sillä tavalla, että mitä tapahtuu, mutten tietenkään pysty ymmärtämään kielen takia näitä paikallisia spekulaatioita. Heprean kieltä en vielä hallitse.

– Olen ollut täällä kämpillä ja minun asuinalueellani on ollut rauhallista. Täällä ei ole mitään kuulunut tai näkynyt. Ei se tietenkään kivalta näytä, kun näkee noita videoita, hän sanoo.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Videot näyttävät joukkopaon ja tuhon festivaaleilla Israelissa – ainakin 260 kuoli Hamasin iskussa 1:00
Videot näyttävät joukkopaon ja tuhon festivaaleilla Israelissa – ainakin 260 kuoli Hamasin iskussa.

Turvallisuustilanne oli mielessä Israeliin siirtyessä

Lankisen seura Maccabi Tel Aviv on hallitseva Israelin mestari. Viime kaudella joukkue eteni Euroopan seurajoukkuesarjoissa kolmannelle portaalle sijoittuvan CEV Challenge Cupin finaaliin, jossa kreikkalaisseura Olympiakos Piraeus vei kuitenkin voiton.

Tänäkin vuonna Tel Aviv on mukana Challenge Cupissa. Joukkueessa pelaa passari Lankisen lisäksi kolme muuta ulkomaalaista, venezuelalainen keskipelaaja Edson Valencia, saksalainen yleispelaaja Kevin Foyer sekä amerikkalainen yleispelaaja Sam Burgi.

Lankinen pelasi viime kauden kotimaista Mestaruusliigaa TUTO Volleyssa. Sitä ennen hän vietti kaksi kautta belgialaisessa Volley Menenissä. Hän oli myös mukana Suomen maajoukkueessa EM-karsinnoista, mutta jäi varamieheksi syksyn EM-kisoissa ja olympiakarsinnoissa.

– Meillä on hyvä joukkue, ja totta kai tuli hyvä tarjous. Ei sitäkään voi kieltää, Lankinen kertoo siirrostaan Israeliin.

– Seura pelaa myös europelejä – tai ainakin oli tarkoitus pelata. Niistäkään en nyt tiedä, hän lisää sotatilanteeseen viitaten.

Lankinen kertoo turvallisuustilanteen olleen pöydällä ennen päätöstä maahan siirtymisestä.

– Kyllähän sitä tuli tietenkin mietittyä. Olihan se tiedossa, että täällä on ollut vähän epävakaata, mutta toki tämä on ihan eri mittakaavassa, mitä on moneen vuoteen ollut. 

– Uhka ja riski tiedostettiin, mutta toki mittakaava yllätti tässä.

Lue myös:

    Uusimmat