Suomalaispuolustaja jumittui Valko-Venäjälle, missä presidentti vähättelee koronakriisiä ja jääkiekkoa pelataan täysille katsomoille – "Vähän ihmettelin, kun yleisölle oli jaettu kasvomaskit"

Koronavirusepidemian leviäminen eri puolilla on pysäyttänyt lähes koko urheilevan maailman. Sarjat on joko keskeytetty päätetty kokonaan ja lähes kaikki kevään ja alkukesän kilpailut on peruttu.

Valko-Venäjällä kaikki on toisin. Maan jääkiekon pääsarja jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut. Katsomot ovat täyttyneet normaaliin tapaan ja maan presidentti Aleksandr Lukashenko on vähätellyt koronaviruksen vaikutuksia. 

Tällä viikolla Lukashenko osallistui täydelle katsomolle pelattuun jääkiekko-otteluun, jonka jälkeen kertoi maan kansallisen televisiokanan haastattelussa, ettei jäähallissa ole viruksia.

Soligorskin ja Junost Minskin välinen finaalisarja päättyi perjantai-iltana, kun Minsk vei mestaruuden 4-1-voitoin.

Täksi kaudeksi maan pääsarjassa pelaavaan Neman Grodnon joukkueeseen siirtynyt suomalaispuolustaja Joonas Hurri on seurannut tilannetta lähietäisyydeltä. Hurrin pelit päättyivät jo reilu viikko sitten, mutta hän on yhä Valko-Venäjällä.

– Käsittääkseni normaalisti pelataan. Ainoa rajoitus, mitä kuulin oli, että alle 18-vuotiaat eivät pääsisi peliin. Se kuulosti aika erikoiselta, Hurri kertoo MTV Urheilulle.

Kasvomaskit viimeisessä ottelussa

Hurrin joukkueen pelit päättyivät välierissä 24. maaliskuuta, kun Soligorsk oli parempi voitoin 4–3. Seitsemäs ottelu päättyi niukimmalla mahdollisella tavalla Soligorskin 1–0-vierasvoittoon. Hurrin mukaan hallissa oli koronavirustilanteesta huolimatta hyvä tunnelma. Varotoimenpiteet alkoivat näkyä vasta viimeisessä ottelussa.

– Meidän seurassa on hyvät fanit, jotka kyllä pitävät ääntä. Sinänsä oli mukava pelata, Hurri sanoo.

– Vähän ihmettelin, kun yleisölle oli jaettu kasvomaskit. Jäälämmössä kiinnitin siihen huomiota, että osa niitä käytti siellä. Tuntui, että pelin aikana ne kuitenkin vähenivät, pelin jälkeen niitä ei enää kovinkaan monella ollut. Kuulin, että käsidesiä oli myös jaettu ja ravintolapuolella oli ollut jotain muutoksia.

Vaikka kasvomaskit jääkiekkokatsomossa herättivät pientä hämmennystä, sanoo Hurri ottaneensa asian myönteisesti vastaan.

– Ihan positiivinen fiilis sen puolesta, että oli vähän alettu kiinnittää huomiota ja heräämään siihen hommaan. Vaikka täällä kommentit ovat osalla olleet mitä ovat olleet, ihmiset ovat seuranneet, miten virus on levinnyt muualla, ja ovat huolissaan.

Ulkona liikkuminen vähentynyt

Hurri kertoo ihmisten alkaneen kiinnittää koronavirukseen enemmän huomiota ongelman kasvaessa. Valko-Venäjällä on toistaiseksi ilmoitettu 351 todetusta koronavirustartunnasta.

Reilun 300 000 ihmisen Grodnon kaupungissa elämä on kuitenkin jatkunut koronatilanteesta huolimatta melko normaalina. Hurri itse sanoo pyrkineensä vähentämään ulkona liikkumista. Elämä on rajoittunut kodin, kaupan ja jäähallin välille.

– Koetan välttää sitä, että täällä saisi tartunnan. En tiedä, mitä ongelmia siitä voisi tulla, jos täällä sairastuisi.

Seuran toimintaan koronavirus ei juuri ole vaikuttanut.

– Joku aika sitten taisi vasta tulla ohjeistusta, että koettakaa välttää menemästä turhaan julkisille paikoille. Se taisi olla ainut ohje, Hurri sanoo.

– Meille ei tosin ihan kaikkia asioita käännetä, joten paljon menee asioita myös ohi. Se on välillä hyvä juttu, mutta välillä olisi kiva tietää enemmänkin menosta ja ohjeistuksesta.

Suurlähetystö luvannut apua 

Enemmän ajatuksia Hurri on vaihtanut joukkueen muiden suomalaispelaajien kanssa. Neman Grodnossa ovat tällä kaudella pelanneet myös Timo Hiltunen, Valtteri Hietanen ja Sami Jekunen.

– Tässä on aika tietämätön, miten asiat tulevat kääntymään. Keskenämme päivittäin mietimme, että mitä tässä nyt tulee tapahtumaan.

Suomalaisten kausi päättyi kymmenen päivää sitten, mutta he odottelevat yhä paluuta Suomeen. Hurri ei halua avata tilannetta tarkemmin, mutta sanoo asioiden selvittelyn seuran kanssa olevan kesken. Hän toivoo asioiden järjestyvän mahdollisimman nopeasti.

Ainakin toistaiseksi lentoliikenne Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin ja Helsingin välillä jatkuu valkovenäläisen Belavia-yhtiön liikennöimänä. Hurri kertoo Suomen Vilnan suurlähetystön olleen nelikkoon yhteydessä. Suurlähetystö voisi auttaa kotiinpaluussa Baltian maiden kautta, jos lentoliikenne suoraan Helsinkiin katkeaisi.

– Pakko kehua suurlähetystöä, joka on kysellyt meidän tilanteestamme.

Pronssi tuli yllätyksenä 

Vaikka kausi Valko-Venäjällä päättyi koronaviruksen vuoksi erikoisissa tunnelmissa, pitää Hurri reissua onnistuneena. Hän vertaa sarjaa toimintatavoiltaan Venäjään, jonka kakkossarjassa hän vietti kauden 2017–2018 pelatessaan kiinalaisen Heilogjiangin joukkueessa.

– Ihan kovia pelejä ja hyviä yksilöpelaajia. Harmillisesti emme päässeet finaaleihin, se oli ehdoton tavoite. Ihan positiivinen kokemus tämä oli kiekkoilun kannalta.

Positiivisen kokemuksen lisäksi kotiin tuomisina on myös pronssinen mitali. Se tosin tuli Hurrille itselleenkin hieman yllätyksenä. Erillistä pronssiottelua Valko-Venäjän pääsarjassa ei nimittäin tällä kaudella pelattu.

– Pronssia ilmeisesti Voitimme. Se oli vähän epäselvää aluksi, mutta minua onniteltiin siitä, että pronssia tuli. Se taisi mennä runkosarjasijoituksen mukaan. Olimme siinä toisia, toinen välierissä pudonnut joukkue oli neljäs.

Juttua korjattu klo 22.18: Minsk voitti finaalisarjan 4-1.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja