Suomalaistutkimus: Lieväkin ennenaikaisuus lisää lapsen näkö- ja kuulo-ongelmia

7:43

Laajasta suomalaistutkimuksesta käy ilmi, että keskosilla on tavallista enemmän näön ja kuulon vikoja, vaikka lapsi olisi syntynyt vain joitain viikkoja ennen laskettua aikaa. Riskit ovat kuitenkin suurimmat lapsilla, jotka syntyvät erittäin ennenaikaisina eli ennen 32. raskausviikkoa.

Yllä olevalla videolla puhutaan kotisynnytyksestä lääkärin ja kätilön kanssa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja kaikista vuosina 1991–2008 Suomessa elossa syntyneistä. Analyysi rajattiin lapsiin, jotka olivat elossa vielä yksivuotiaana ja joilla ei ollut pahoja synnynnäisiä rakennevikoja.

Lopullisessa analyysissa oli mukana tietoja yli miljoonasta lapsesta. Sen perusteella silmien ja korvien ongelmat vähenivät tasaisesti, mitä lähempänä laskettua aikaa lapsi oli syntynyt.

Kallonsisäinen verenvuoto ja kouristelu olivat merkittävimmät kuulo- ja näkövikoihin liittyvät seikat.

Raskausviikon 34 jälkeen eli vain muutamia viikkoja ennenaikaisena syntyneillä oli neljänneksen enemmän kuulovikoja kuin täysiaikaisena eli 37. raskausviikon jälkeen syntyneillä. Erittäin ennenaikaisten riski oli sen sijaan yli kaksinkertainen. Tulokset olivat samansuuntaisia näköongelmien kohdalla.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa muun muassa motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka saattavat jatkua koko elämän. Valtaosa näistä lapsista kuitenkin pärjää täysin normaalisti.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä. Tutkimuksen tekivät Mikko Hirvonen, Riitta Ojala, Päivi Korhonen, Paula Haataja, Kai Eriksson, Mika Gissler, Tiina Luukkaala ja Outi Tammela.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja