Keskosena syntymisestä löytyi uusi haittapuoli: Pikkukeskosten verenpaine koholla aikuisena

Keskosena syntyvien verenpaine on aikuisena korkeampi kuin täysiaikaisena syntyneiden.

Hyvin pienikokoisena keskosena syntyvien verenpaine on aikuisena korkeampi kuin täysiaikaisena syntyneiden. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä näyttäisi koskevan kaikkia pikkukeskosia, mutta erityisesti naisia ja sikiöaikana äidin pre-eklampsialle eli raskausmyrkytykselle altistuneita, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yhdeksän tutkimuksen aineistoja, jotka kattoivat tiedot 1 600 pikkukeskosena syntyneestä ja 780 täysiaikaisena syntyneestä verrokista.

Tulosten perusteella pikkukeskosena syntyneiden systolinen verenpaine oli keskimäärin 3,5 mm/Hg ja diastolinen verenpaine 2,1 mm/Hg korkeampi kuin täysiaikaisena syntyneiden.

Kun tutkijat selvittivät, mitkä tekijät pikkukeskosten verenpaineeseen vaikuttivat, he eivät löytäneet yhtä selvää syytä. Monet taustamuuttujat huomioivassa analyysissa yhteys havaittiin kaikilla pikkukeskosilla, mutta varsinkin pre-eklampsialle eli raskausmyrkytykselle altistuneilla sekä naisilla.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Hypertension-lehdessä.

Pikkukeskosiksi kutsutaan alle 1,5-kiloisia vauvoja. Pikkukeskosilla on monenlaisia neurologisia ongelmia, minkä lisäksi heillä on lisääntynyt riski aikuisiän pitkäaikaissairauksiin kuten osteoporoosiin, diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Huolettaako sydämen terveys? Katso:

Tapani Kiminkinen vastaa kysymyksiin sydänvaivoista 22:07

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat