Suomalaistutkijat varoittavat eineshampurilaisista: Yllättävä terveysriski?

Tuoreen tutkimuksen mukaan monet valmisruoat sisältävät terveydelle mahdollisesti haitaksi olevia hormonihäirikköjä.

Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan tietyt valmisruoat saattavat muodostaa terveysriskin erityisesti lapsille, sillä ne sisältävät naishormooni estrogeenin lailla käyttäytyviä hormonihäirikköjä. Food Additives & Contaminants -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Tutkimuksessa analysoitiin useita Suomen markkinoilla olevia valmisruokia. Korkeita ksenoestrogeenipitoisuuksia löytyi erityisesti valmishampurilaisista sekä pippurimetvurstista. Ksenoestrogeenit ovat ksenohormoneja, hormonihäiritsijöitä, jotka käyttäytyvät kehossa naishormooni estrogeenin tavalla. Liiallisten hormonipitoisuuksien on todettu joissain tutkimuksissa aiheuttavan muun muassa rintasyöpää.

Kaikki tutkitut valmisruoat sisälsivät soijapohjaisia ainesosia: tutkijoiden mukaan merkit viittaavat siihen, että juuri soijaproteiini olisi syynä tuotteiden korkeaan estrogeeniaktiivisuuteen. Valmisruokien pakkausmateriaaleista ei sen sijaan löytynyt merkittäviä määriä hormonihäiriköitä.

– Tutkimuksemme osoittaa, etteivät elintarvikepakkaukset ja niiden sisältämät kemikaalit ole merkittäviä ksenoestrogeenien lähteitä kuluttajille. Sen sijaan soijapohjaiset ainesosat tietyissä elintarvikkeissa voivat tehdä tuotteista erittäin estrogeeniaktiivisia, tutkimusraportissa todetaan.

Valmishampurilaiset kiellettävä lapsilta?

Tutkijoiden mukaan soijan estrogeeniaktiivisuus johtuu sen sisältämistä isoflavoneista, joiden on muun muassa väitetty sekä ehkäisevän että edistävän rintasyöpää naisilla.Tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Tutkijat muistuttavat valmishampurilaisten olevan suosittua ruokaa erityisesti lasten keskuudessa, joten tuoreista tutkimustuloksista olisi ehkä syytä huolestua.

Helsingin yliopiston toksikologian professori Raimo Pohjanvirta kertoo Ilta-Sanomille olevansa yllättynyt siitä, miten suuri merkitys soijalla näyttäisi olevan tuotteen korkeaan hormonihäirikköpitoisuuteen. Soijaa käytettään valmisruoissa lähinnä apuaineena.

Pohjanvirran mukaan kannattaakin miettiä, syöttääkö lapsille valmishampurilaisia useita kertoja viikossa. Satunnainen syöminen ei Pohjanvirran mukaan ole haitaksi.

"Ruokavaliolla on hankala saada yliannostus hormoneista"

Soijan syönnin vaikutukset hormonitoiminnalle ovat herättäneet viime aikoina runsaasti keskustelua. Tutkimustulokset soijan vaikutuksista vaihtelevat suuresti ja kuluttajan onkin varmasti vaikea päättää, mihin uskoa. Soijavalmistaja Alpron ravitsemusasiantuntija Ann Vandenhoucke muistuttaa, ettei soijan hormonihäirikköpitoisuudet ole suuria. Vandenhoucken mukaan soija sisältää kyllä isoflavoneita, mutta ne eivät toimi kehossa estrogeenin tapaan.

– Niillä on satoja tuhansia kertoja pienemmät vaikutukset kuin kehon omalla estrogeenillä. Monissa tutkimuksissa on tehty johtopäätöksiä kokeista, joissa laboratoriohiiriin on testattu hurjia pitoisuuksia isoflavoneja lisäravinteiden muodossa. Ruoalla ja lisäravinteilla on kuitenkin eroa. Aidolla ruoalla on todella vaikea saada yliannostus isoflavoneista. Lisäravinteet ovat sitten asia erikseen.

Hurjimpien uskomusten mukaan soijan syönti voisi aiheuttaa miehille jopa rintojen kasvua. Vandenhoucken mukaan miesten on turha pelätä soijatuotteiden ksenoestrogeenejä.

– Rinnat eivät kasva miehillä soijaa syömällä. Eivätkä valitettavasti naisillakaan, Vandenhoucke toteaa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja