Suomalaisten suosikkiviinastakin tulee ekologista

Altian suosittua Koskenkorva-viinaa valmistavalla tehtaalla otetaan merkittävä askel ekologisempaan suuntaan. Tehtaan höyryntuotantoon rakennetaan sataprosenttisesti peltobiomassan polttoon soveltuva höyryvoimalaitos.

Vuoden 2014 loppupuolella käyttöön otettavan voimalaitoksen rakennustyöt aloitetaan kuluvan vuoden alussa, ja tehtaan hiilidioksidipäästöjen on kerrottu tällöin vähenevän lähes puoleen nykyisestä tasosta. Uusi voimalaitos on teknisiltä ominaisuuksiltaan ensimmäinen Suomessa.

Investoinnin myötä Altia tavoittelee Koskenkorvan tehtaan höyryntuotannossa jopa 65 prosentin polttoaineomavaraisuutta ja vähentää näin radikaalisti nykyistä turveriippuvuuttaan. Tällä hetkellä yhtiön polttoaineomavaraisuus on noin 20 prosentin tasolla.

– Uuden biovoimalaitoksen ensisijainen polttoaine on etanoli- ja tärkkelysprosessien sivutuotteena syntyvä ohran kuori, joka polttoteknisesti ja lämpöarvoltaan vastaa olkipolttoaineita. Rakennettavassa voimalaitoksessa voidaan polttaa tulevaisuudessa myös olkea sekä muita uusiutuvia polttoaineita, kuten metsähaketta ja ruokohelpeä, tehtaanjohtaja Antti Snellman kertoo yhtiön tiedotteessa.

Investointi maksaa kokonaisuudessaan noin 15 miljoonaa euroa, ja Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle uuden teknologian käyttöönottoon noin 1,5 miljoonan euron investointituen.

Paula Koski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat