Mainos

Suomalaisten kodeissa lojuu kymmeniä tuhansia luvattomia aseita – tällaisia ne ovat

3:07

Suomalaisten kodeissa lojuu kymmeniä tuhansia luvattomia ja unohdettuja aseita, jotka voi tuoda poliisille ilman pelkoa rangaistuksesta.

– Pääasiassa nämä luvattomat aseet ovat haulikoita ja kiväärejä. Joukossa on lisäksi jonkin verran myös käsiaseita. Tänä vuonna on tullut erityisen paljon vanhoja käyttämättömiä patruunoita. Silloin tällöin meille palautuu sarjatuliaseita, käsikranaatteja ja dynamiittia, kertoo ylikonstaapeli Ilari Vilen Helsingin poliisista.

Vilenin mukaan unohdetut aseet ovat tulleet pääosin iäkkäiden ihmisten kodeista.

– Meille soittavat lesket tai kuolinpesät ja kertovat löytämistään tarpeettomaksi jääneistä aseista. Kaikki aseet eivät välttämättä ole edes luvattomia – niitä ei vain enää tarvita. Sodassa olleet miehet ovat tuoneet ulkomaisia käsiaseita "matkamuistoina" Suomeen, lisää Vilen.

Luvattomista aseista eroon ilman rangaistusta

Helsingin poliisin partio noutaa tällä viikolla kotien nurkkiin jääneitä tarpeettomia aseita. Vastaavanlaisia kampanjoita on ollut myös muualla. Aseita voi ilman rangaistusta tuoda poliisille muulloinkin.

– Omaiset eivät edes tiedä kaikista vanhusten aseista, joita ei sen vuoksi säilytetä oikein lukitussa paikassa, mistä ne eivät joudu asiattomien haltuun. Olemme tavanneet myös ladattuja käsiaseita ikääntyneiden hallusta, sanoo Vilen.

Vilenin mukaan kampanjan tarkoituksena on herätellä ihmisiä tutkimaan esimerkiksi palvelutaloon joutuneiden vanhusten asuntoja.

– Pahin mahdollinen uhka on se, että nurkissa lojuva ase joutuu vääriin käsiin, jolloin siitä seuraa aseen omistajalle rangaistus. Mainitsen esimerkkinä sen, kun vanhukselta varastettiin ase, jota käytettiin henkirikoksessa.

Vilen muistuttaa, että luvattomasta aseesta voi seurata sakko- tai vankeusrangaistus.

– Äskettäin oikeus tuomitsi luvatonta käsiasetta hallussa pitäneen viiden kuukauden ehdolliseen – mikä on kova rangaistus, toteaa Hietala kannustaen ihmisiä tuomaan luvattomat ja tarpeettomat aseet poliisille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.