Paukut ja pyssyt pois nurkista: Tällainen on tyypillinen poliisille luovutettava ase

Pääkaupunkiseudun ympäristössä toimivat poliisilaitokset keräävät aseita ja räjähteitä hävitettäväksi. 

Kuluvan viikonlopun aikana kansalaiset voivat luovuttaa poliisille luvallisesti ja luvattomasti hallussaan olevia aseita, patruunoita, nalleja ja räjähteitä Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten alueella.

Vastaavia keräyksiä järjestetään aika ajoin ympäri maata. Ylikonstaapeli Jarkko Turunen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että Itä-Uudenmaan poliisi keräsi aseita viimeksi vuonna 2022.

Poliisille voi tuoda aseita myös keräysten välissä, mutta Turunen kertoo, että keräys on selkeästi aktivoinut ihmisiä.

– Pelkästään tässä Itä-Uudenmaan alueella meillä on 132 paikkaa, joista me käymme hakemassa aseita tai räjähteitä tai panoksia, kertoo Turunen.

Luovutuksista sovitaan poliisilaitoksen kanssa etukäteen, mutta vähäiset määrät patruunoita voi luovuttaa lähimmälle poliisiasemalle ilman erikseen sovittua aikaa.

Dynamiittia jäänyt nurkkiin

Turusen mukaan eniten kerätään aseita, ja jonkin verran on myös vanhoja sotilasräjähteitä.

– Sitten jonkin verran on jotain dynamiittia tai tällaista, jotka ovat jääneet ihmisillä syystä tai toisesta nurkkiin lojumaan.

Aseista monet ovat vanhoja sotilaskivääreitä tai vanhoja metsästysaseita.

– Nyt huomaa selkeästi, että on jonkin verran normaalia enemmän deaktivoituja aseita.

Deaktivoidut eli ampumakelvottomiksi tehdyt aseet on rekisteröitävä 15. heinäkuuta mennessä. Tällaisia aseita saattaa olla kodeissa muistoesineinä tai perintöaseina.

– Niissähän on se ongelma, että ne erehdyttävästi näyttävät ampuma-aseelta, ja sitten se toinen (ongelma), että niin sanottu vanha deaktivointi ei ole välttämättä nykysäännösten mukaisen deaktivoinnin tasoinen.

Ase saattaa olla helpostikin muunneltavissa toimivaksi aseeksi.

Valtaosa Itä-Uudenmaan poliisin keräämistä aseista on luvattomia.

Lue myös:

    Uusimmat