Mainos

MTV selvitti: Viranomaisilta kadoksissa kymmeniä aseita – osa päätynyt kaatopaikalle, yhtä käytetty poliisimurhassa

Suomalaisilta viranomaisilta on kateissa joitakin kymmeniä ampuma-aseita, selviää MTV Uutisten viranomaisille tekemästä kyselystä.

Eniten ampuma-aseita on kadoksissa Puolustusvoimilta, joilta saadun vastauksen mukaan viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden ajalta kadoksissa on alle kaksikymmentä rynnäkkökivääriä ja kymmenkunta pistoolia. Yksittäisiä aseita on kadonnut myös poliisilta ja Rajavartiolaitokselta.

Puolustusvoimista kerrotaan, että aseiden katoamisen taustalla on yleensä huolimattomuuden kaltainen inhimillinen toiminta, mutta lisäksi aseita varastetaan rikollisessa tarkoituksessa.

Katoamiset sattuvat yleensä harjoitustoiminnassa, jossa liikkeellä on isoja joukkoja maastossa. Katoamiset ovat Puolustusvoimien mukaan kuitenkin harvinaisia, ja ovat viimeisinä vuosikymmeninä vähentyneet selvästi valvonnan ja säilytyksen kehittämisen ansiosta.

Tuhottu ase voi jäädä rekisteriin

Poliisihallituksesta kerrotaan, että sen järjestelmiin on merkitty tällä hetkellä kadonneeksi tai anastetuksi yksittäisiä virka-aseita.

– Äärimmäisen harvinaista, kuvailee poliisitarkastaja Ari Alanen virka-aseiden katoamista.

Hänen mukaansa aiempina vuosina tietojärjestelmät eivät ole olleet yhtä kattavia, ja esimerkiksi jo tuhottuja aseita on saatettu merkitä kadonneiksi.

– Sellaisia muistan, että poliisimies on jäänyt pitkälle virkavapaalle ja kun on tullut takaisin, ei hänellä aikaisemmin käytössä ollutta asetta olekaan enää löytynyt poliisin asevarastosta. Todennäköisesti ase on huollon yhteydessä todettu huonokuntoiseksi ja poistettu operatiivisesta käytöstä, mutta merkinnät virka-aserekisteriin olivat jääneet tekemättä, Alanen kertoo.

Kadonneet aseet ovat olleet henkilökohtaisia virka-aseita. Suomen 7200 poliisista lähes jokaisella on henkilökohtainen virka-ase, minkä lisäksi poliisilla on huomattava määrä vara-aseita ja pidempiä aseita.

Ysimillinen päätyi kaatopaikalle

Rajavartiolaitokselta tiedoista selviää muutamia kadonneita aseita.

Ehkä suurinta huomiota ovat saaneet keväällä 1990 kadonneet kaksi rynnäkkökivääriä, joista toista käytettiin Vihdin poliisimurhassa kesällä 2016. Toinen rynnäkkökivääri on jäänyt kadoksiin. Lisäksi vuonna 2015 anastettiin valopistooli ja kesällä 2011 katosi Glock-pistooli.

– Suoritetun tutkintamme perusteella ase on joutunut huolimattomuudesta jätteiden mukana kaatopaikalle. Ei löytyne koskaan, Rajavartiolaitokselta todetaan.

Tullin vastauksessa kerrotaan, että heidän tiedossaan ei ole yhtään Tullin virka-aseen katoamista tai anastusta. Näin kertoo myös Rikosseuraamuslaitos.

Suojelupoliisista kerrotaan, että heidän tiedoistaan ei löytynyt asiaa koskevia tietoja, mutta yksittäisen henkilön muistikuvan mukaan yksittäisen virka-ase anastettiin ajoneuvosta noin 15 vuotta sitten. 

10:31

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.