Suomalaistähtien karu arki Yhdysvaltojen ammattilaiskiertueella: "Rahan takia siellä ollaan"

Tomas Käyhkö valmistautuu keilailun EM-kisoihin – hän on yksi ennakkosuosikeista

EM-kisojen suomalaistähdet Tomas Käyhkö ja Santtu Tahvanainen olivat rankassa mankelissa Yhdysvalloissa.

Suomalaiskeilailun ykköstähdet Santtu Tahvanainen ja Tomas Käyhkö lähtevät kovin tavoittein keskiviikkona Ranskassa alkaviin miesten Euroopan mestaruuskilpailuihin, vaikka moni muu olisi heidän kengissään varmasti halunnut hengähtää. Kaksikolla on takanaan tiivis ja kiihkeä neljän kuukauden kisarupeama keilailun PBA-ammattilaiskiertueella Yhdysvalloissa.

Tulosruutu tapasi Tomas Käyhkön alkavien EM-kisojen alla. Katso juttu pääkuvan videolta!

Dollarien metsästäminen maailman parhaiden keilaajien seassa ei ole mitään ruusuilla tanssimista.

– Olihan se upea kokemus ja menestystäkin tuli, mutta elämä siellä on tylsää. Asuimme neljä kuukautta hotellissa ja matkustimme paljon kireillä aikatauluilla. Kyllä se voimia verottaa, kun aamulla lähdet hotellilta yhdeksältä ja palaat sinne illalla yhdeksältä takaisin. Se on raskasta puuhaa, sanoo ylöjärveläinen Tahvanainen, joka valittiin viime marraskuussa PBA-kiertueen parhaaksi tulokkaaksi.

– Moni on sanonut, että onpa ihanaa, kun saat syödä hotellissa hyvän aamiaisen. Kun vedät samaa pullaa naamaan neljä kuukautta putkeen, niin ei se pulla niin hyvää lopulta enää ole. Meillä taisi olla 11 eri hotellia kiertueen aikana. Niiden välejä matkattiin autolla. Pisin siirtymä oli noin 15 tuntia, kertoo Tahvanainen.

Taloudellinen paine painaa päälle

Tahvanaisen, 26, voittamat kymmeniin tuhansiin dollareihin nousseet palkintorahat toivat helpotusta taloudellisiin paineisiin. Pelaajat maksavat kulunsa itse, joten kisapalkkioilla katetaan kulut, minkä lisäksi olisi toivottavaa saada ylimääräistä rahaa sukanvarteen.

– Rahan takia siellä ollaan ja pelataan. Jos sitä ei tule, niin sitten voi tulla takkiin ja lujaa. Eläminen Yhdysvalloissa on kallista, kun asut hotellissa ja syöt ravintoloissa. Siellä oleminen vaatii pärjäämistä kisoissa. Muuten saat tulla maitojunalla kotiin. Minulla meni onneksi viime kausi niin hyvin, että periaatteessa kuittaisin sillä jo seuraavan kauden siellä.

Kisoissa tuloksen tekeminen ei ole helppoa, sillä vastassa on korkealla tasolla päivästä toiseen keiloja kaatavia vastustajia.

– Kyllä sitä rahaa miettii, koska kulut ovat kuitenkin kovat. Taloudellinen paine on jatkuvasti läsnä. Onneksi menestyin heti ensimmäisessä kisassa, mikä helpotti oloa paljon, sanoo Käyhkö, 25-vuotias helsinkiläinen.

Keskittyminen ei saa herpaantua

Käyhkö sai Yhdysvalloissa lentävän alun, sillä hän oli hienosti kolmas US Openissa helmikuun alussa.

– Ihan ok minulla meni, mutta vaikeaa siellä on pärjätä. Ne kaverit ovat siellä niin hyviä keilaamaan. Ihan jokaisella heitolla saat keskittyä täysillä ja toivoa, että olet tuloslistan yläpäässä. Menestys riippuu usein olosuhteista, kuten minkälainen rata sattuu olemaan ja miten se on öljytty. On siellä kuitenkin semmoisia kavereita, jotka heittävät aina hyvin. Olivat sitten olosuhteet minkälaiset tahansa.

Ranskassa suomalaiskaksikko pääsee mittaamaan tasoaan Euroopan parhaita keilaajia vastaan. EM-kisat keilataan Ranskan Wittelsheimissa.

– On mukavaa lähteä tekemään arvokisadebyyttiä. Yhden kultamitalin haluaisin tuoda mukanani, Tahvanainen sanoo.

– Viime EM-kisoissa voitin Helsingissä viisi mitalia, mutta en yhtään mestaruutta. Haenkin nyt Euroopan mestaruutta, Käyhkö linjaa.

Päävalmentaja kaipaa joukkuekultaa

Suomen keilailumaajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas on seurannut tyytyväisenä Tahvanaisen ja Käyhkön suorituksia Yhdysvalloissa.

– Heidän menestymisensä antaa uskoa meidän toiminnalle Suomessa, sillä se osoittaa, että emme tee asioita ainakaan ihan väärin. Lisäksi nuorille keilaajille tämmöiset idolit ovat todella tärkeitä. Nuoret motivoituvat, kun seuraavat idoleitaan, Ahokas tuumii.

Suomi ei ole EM-kisoissa kuitenkaan vain Tahvanaisen ja Käyhkön suoritusten varassa. Ranskan kisoissa matkassa on laadukas joukkue, johon kuuluvat myös Joonas Jähi, Jarno Lahti, Niko Oksanen ja Juhani Tonteri.

– Meillä on loistavia yksilöitä, ja kaverit ovat myös hyvässä kunnossa. Minun valmennusaikanani meillä on nyt poikkeuksellisen hyvä joukkue, vuodesta 2018 Suomea valmentanut Ahokas sanoo.

– Joukkuekulta on valmentajana tavoitteeni, mutta jos yksi kultamitali tulisi jossakin lajissa, niin jo se olisi hienoa.

Lue myös:

    Uusimmat