Mainos

Suomalaissyntyisen entisen NHL-tähden traaginen elämä – Wayne Gretzkyn idolista ennenaikaiseen hautaan alle 40-vuotiaana

6:04
Videolla Tulosruudun tuoreimmat urheilu-uutiset.

Oulussa syntynyt ja varhaisessa iässä Ruotsiin muuttanut Juha Widing menehtyi 35 vuotta sitten sydänkohtaukseen vain 37-vuotiaana. Jääkiekkoura oli päättynyt kuusi vuotta aiemmin. Widingin perhe, neljä poikaa ja leskeksi jäänyt vaimo kertoi Expressenille ex-kiekkotähden elämänvaiheista. 

Ruotsinsuomalaisen kolme nuorinta poikaa eivät muista isäänsä kunnolla, vaan he ovat muodostaneet kuvan tästä ystävien ja tuttujen kertomien tarinoiden perusteella.

– Se on ollut haastavaa. Samalla olemme kuitenkin ylpeitä isästä. Hän oli ensimmäinen ruotsalainen, joka löi läpi NHL:ssä ja teki itsestään tähden. Emme halua, että hänet unohdetaan, pojista toiseksi vanhin Mathew sanoo.

Widingiä on kuvattu pitkään unohdettuna NHL-ruotsalaisena, vaikka pelaisikin 575 runkosarjan ottelua sarjassa ja teki niissä komeat 370 tehopistettä. Entinen pelitoveri ja junioreissa hurjia pistemääriä mättäneen tehokaksikon toinen pelaaja Bill Fairbarn kertoo kokemuksistaan Widingin kanssa.

– Hän osasi jo silloin tehdä asioita kiekon kanssa, joita nykykiekkoilijat tekevät. Vietimme koko ajan aikaa yhdessä. Hän ei osannut puhua kunnolla Englantia, kun oli saapunut Ruotsista. Meillä oli todella hauskaa hänen puhetyylinsä kanssa. Hän laittoi kirosanoja lauseisiin milloin tahansa, eikä suinkaan vähiten silloin, kun olimme kaupungilla lounastamassa. Hän ei ollut tietoinen sanojensa tarkoituksista, joten hän saattoi sanoa kokille rikkinäisellä englannillaan, että "mitä p***aa sinulla on tänään liedellä." , Fairbarn kertoo.

Wayne Gretzkyn idoli

Jääkiekon kaikkien aikojen suurimpana pelaajana tunnettu Wayne Gretzky kertoo suhteestaan Widingiin.

– Hän oli yksi ensimmäisistä idoleistani. Isäni vaati katsomaan hänen luisteluaan, kun Los Angeles Kings vieraili Kanadan maaperällä. Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista luistelijoista, jonka olen koskaan nähnyt. Muistan, kuinka innostunut olin, kun näin hänet, Gretzky kertoo.

Gretzky liittyi Edmontoniin juuri Widingin lopetettua seurassa oman jääkiekkouransa. Edmonton halusi luopua Widingistä ja vaimo-Susan tiesi, että hänen miehensä oli valmis lopettamaan uransa kesällä 1978. 

– Hän oli valmis lopettamaan uransa. Hän ei halunnut vaihdella seuroja jatkuvasti uransa loppuvaiheilla. Kun hänen oikeutensa hankkinut Indianapolis Racers meni konkurssiin, päätti hän lopettaa. Pystyin näkemään, että kipinä, joka oli aina ollut hänellä, oli kadonnut, Susan kertoo.

Ennenaikainen kuolema

Widing menehtyi vuoden 1984 joulun ja uudenvuoden välillä.

– Hän ei voinut hyvin viimeisinä vuosina. Selkää särki ja hänellä oli ollut vammoja olkapäissä sekä lonkissa. Hänen terveytensä kärsi. Hän oli kuitenkin vanhan liiton miehiä, eikä pitänyt lääkärikäynneistä. Isä ei huolehtinut siitä, että hän olisi saanut tarvitsemaansa hoitoa. Hän menetti elämänhalunsa, kertoo pojista vanhin Jim.

Perheen isän kuoleman jälkeen Susan jäi yksin neljän pojan kanssa. Raha-asioista hänen ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia, sillä Widing oli tehnyt hyviä sijoituksia uransa aikana. Hänestä liikkui huhuja, että hän olisi käyttänyt paljon alkoholia uransa päättymisen jälkeen. Poika-Jon toteaa kuitenkin, että suurin osa huhuista on tuulesta temmattuja.

– Ainoastaan me perheen sisällä tiedämme, kuka meidän isämme oli, Jon sanoo.

Jim muistelee isäänsä, että hän sai seurata nuorena poikana tätä harjoituksissa ja otteluissa. 

– Pukuhuoneessa oli pitsaa, popkornia ja karkkia, joista minäkin sain ottaa. Muistan myös sen asian, että oli mielestäni hyvin outoa, kun muut nuoret tulivat kysymään nimikirjoitusta, ei hän tehnyt siitä sen suurempaa asiaa. Hän pysyi jalat maassa, vaikka olikin ollut Los Angeles Kingsin paras pistemies kolme kautta putkeen, Jim päättää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja