Mainos

Sympaattisen näköinen suomalaissatelliitti lähdössä avaruuteen – "Osat saa mistä tahansa elektroniikkakaupasta"

7:48

Suomalaisen nanosatelliittin oli määrä lähteä tänään avaruuteen Yhdysvalloista, mutta lähtö viivästyi teknisten ongelmien takia. Aalto-yliopistosta kerrotaan, että laukaisu siirtyy useita päiviä, jopa viikkoja eteenpäin.

Yksi Aalto-satelliitin rakentajista, Reaktor Space Labin toimitusjohtaja Tuomas Tikka kertoi MTV:n Huomenta Suomessa että pienen nanosatelliitin voi periaatteessa rakentaa kuka tahansa, jos vain osaamista riittää.

–Nanosatelliitti alle 10-kiloinen satelliitti, johon osat saa lähes kokonaan normaalista elektroniikkakaupasta. Osat ovat pieniä, samantyyppisiä mitä kännyköissä on sisällä. Perinteiset satelliitit ovat valtavia, suurimmat linja-auton kokoisia, Tikka sanoi.

Tikka esitteli lähetyksessä mallikappaletta, joka on samanlainen kuin satelliitit Aalto1 ja Aalto2, jotka on tarkoitus laukaista avaruuteen. Mallikappaleesta törröttänyt mittanauhan pätkä ihastutti juontajia.

– Mittanauha on hyvä materiaali antenniksi. Sen minkä pystyy tekemään yksinkertaisesta, kannattaa tehdä yksinkertaisesti, Tikka totesi.

Laitteen on tarkoitus mitata ilmakehän plasmahiukkasia osana isoa kansainvälistä projektia.

– Ilmakehän ylimmissä kerroksissa on plasmaa ja pienet satelliitit pysyvät siellä kauemmin kuin isot satelliitit. Satelliitit mittaavat plasman tiheyttä ja lämpötilaa. Pystytään tutkimaan muun muassa sitä miten satelliitit varautuvat kun tulevat lähelle ilmakehää, Tikka kertoi.

Aalto-satelliitin uutta laukaisuaikaa ei ole toistaiseksi kerrottu. Tilannetta voi seurata Nasan sivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.