Suomalaisryhmä koordinoi pelastusoperaatiota Turkissa kaoottisessa tilanteessa: Taustalla tikittää armoton 96 tunnin sääntö

6:47
Sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen kertoo pelastusoperaatiosta Turkin maanjäristyalueella.

Turkin ja Syyrian maanjäristyksen uhriluku kasvaa jatkuvasti. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 000 ihmistä on saattanut kuolla järistyksen seurauksena.

Pelastustyöt ovat onnettomuusalueella parhaillaan käynnissä.

Sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen on jäsen suomalaisista asiantuntijoista koostuvassa Finn Rescue Teamissa, joka ovat lähtenyt Turkkiin auttamaan maanjäristyksen pelastustoimissa. Suomalaiset ovat osa koordinaatiotiimiä, jota Tiainen johtaa. Tiimin tehtävänä on koordinoida pelastusoperaatiota paikallisviranomaisten ja kansainvälisten toimijoiden välissä.

MTV Uutiset tavoitti Tiaisen Turkin pääkaupungista Ankarasta, josta avustustiimin on tavoitteena lähteä tämän päivän aikana varsinaiselle toimialueelle.

– Eilen on ollut hyvin kaoottinen tilanne. Kansainvälistä apua on tullut paljon paikalle ja nyt on melkoinen haaste saada koordinoitua yhteistä avustustehtävää, Tiainen kertoo tilanteesta.

Tiaisen mukaan Turkki on yleisesti ottaen hyvin varautunut erilaisiin luonnononnettomuuksiin. Tällä kertaa tuhojen kokoluokka on kuitenkin poikkeuksellisen suuri.

– Sanoisin, että jokainen maa olisi tällaisen edessä vaikeuksissa. Suuria kerrostaloja on romahtanut erittäin paljon eri puolilla onnettomuusaluetta useissa kaupungeissa. Pelastustyöt ovat vielä täysin kesken. Uhriluku tulee kyllä olemaan suuri, Tiainen toteaa.

Tiainen kertoo, että suurin haaste on saada kokonaiskäsitys vallitsevasta tilanteesta. Tälläkin hetkellä tuhojen laajuudesta on paljon epäselvyyksiä.

– Sääolosuhteet ovat täällä erittäin haastavat. Siellä (onnettomuusaelueella) on kylmä ja sataa lunta. Eilen tulimme lumimyrskyssä Istanbuliin. Tarpeet ovat varmasti isot tulevaisuudessa niin majoituksen, lääkinnän ruoan kuin veden osalta.

Todennäkäisyys elossa olevien löytymiseksi putoaa neljän vuorokauden jälkeen

Tiainen kertoo, että maanjäristystilanteissa käytetään yleisesti 96:n tunnin eli neljän vuorokauden sääntöä, jonka jälkeen todennäköisyys elävien ihmisten löytymiselle alkaa vähentyä huomattavasti.

– Tietenkin aina löytyy näitä yksittäisiä tapauksia myöskin myöhemmin. Turkin viranomaiset kertovat sitten, koska ihmisten pelastusvaihe on ohi.

Tiainen kommentoi, että maanjäristysalueella tullaan tarvitsemaan apua eri muodoissaan vielä pitkään:

– Varmasti avunantotehtävä jatkuu pitkään ja sitten alkaa jälleenrakennuksen vaihe

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja