Mainos

Suomalaisnainen Cannesissa: Lapioimme mutaa liukureilla

Cannes la Boccassa asuvan suomalais-ranskalaisen Sparre-Gibertin perheen viikonloppu oli täynnä kauhun hetkiä. Tulvavesi nousi korkealle, tuhosi naapuriasunnon ja vei perheen auton. Lasten koulutkin olivat veden alla.

Susanna Sparre-Gibert istui lauantai-iltana ruokapöydässä kun myrsky alkoi. Kerrostalon vieressä virtaavan joen vesi alkoi nousta nopeasti.

– Vesi vain nousi ja nousi. Mietimme, että mihin asti se oikein voi nousta.

Sparre-Gibert säntäsi ajamaan autonsa mäennyppylälle. Tulvia oli nähty aiemminkin, mutta mitään tällaista kukaan ei ollut osannut kuvitella.  

– Kun menin viemään autoa, naapuri huusi, että tule nopeasti pois sieltä. Monethan kuolivat yrittäessään pelastaa autojaan. 

Läheisessä Mandelieu-de-Napoulessa kahdeksan ihmistä menetti henkensä veden täyttämässä parkkihallissa. He olivat kaikki yrittäneet saada autonsa ulos turvaan tulvalta.

Vesi nousi Sparre Gibertin pihalla lopulta 1,20 metriin, kunnes kääntyi laskuun. Perheen toinen auto jäi veden alle ja eikä lähde enää käyntiin. Myös pahoin turmeltuneessa autotallissa olleet turvaistuimet ja lastenrattaat ovat käyttökelvottomia, mutta se on pientä.

– Alakerran ihmisiltä meni kaikki.

Vesi tuli hyökyaaltona sisään

Myrsky vei alueen sähköt nopeasti, minkä vuoksi myös sähköllä toimivat ikkunaluukut jäivät alakerran naapurissa auki. Vesi nousi nousemistaan ja lopulta hajotti terassiparvekkeen ikkunan.

– Vesi oli tullut hyökyaaltona sisään. Kuulimme, kuinka he huusivat, että tulkaa auttamaan.

Katutason asunnossa asui pariskunta sekä heidän aikuinen poikansa tyttöystävänsä ja lapsensa kanssa. Yläkertalaiset juoksivat auttamaan.

– Pieni poika olisi voinut hukkua sänkyyn, Sparre-Gibert kertaa karmivia hetkiä.

Lopulta kaikki asukkaat nousivat kerrostalon kolmanteen kerrokseen odottamaan tulvan laantumista. Tunnelma oli raskas ja erityisesti lapset pelkäsivät. Pahiten kärsineille alakerran naapureille etsittiin kuivia vaatteita.

– Naapurimies puki ylleen vaaleanpunaisen naisten kylpytakin, Sparre-Gibert naurahtaa muistellen absurdin illan hetkiä.

Piha täynnä mutaa ja romua

Todelliset tuhot selvisivät vasta aamun valjettua. Talon asukkaiden autot olivat mennyttä ja piha oli täynnä romua, jopa huonekaluja. Jääkaappikin ui jokea pitkin ohi.

– Lapioimme mutaa liukureilla pihalta, koska kunnon välineitä ei ollut, Sparre-Gibert kertoo.

Kaikki osallistuivat siivoukseen, jopa lapset. Autotallit käytiin läpi yksi kerrallaan ja asuntojen tyhjentämisessä autettiin toinen toisia. Nyt tilanne näyttää jo paremmalta.

– Kaikki on kuitenkin tehty itse, poliisi tai palomiehet eivät ole käyneet edes kääntymässä ja kysymässä, että onko kaikki kunnossa.

Päivä jatkuu tänään vielä pihan siivoustalkoissa. Lasten koulut ovat tuhojen jäljiltä kiinni ja aukeavat aikaisintaan huomenna.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.