Mainos

Suomalaismiehen karu kertomus Brasilian vankilasta – yhdeksän vuotta rottien ja väkivallan keskellä

Yhdeksän vuotta brasilialaisissa vankiloissa istuneen Toni Hakalan kertomus väkivaltaisista, homeisista ja kuumista vankiloista on synkkä.

Nyt 35-vuotias Hakala tuomittiin naisystävänsä murhasta vuonna 2008 kaikkiaan 18 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen. Hakala kiisti teon, mutta tuomio tuli.

Nyt takana on yhdeksän vuotta istumista. Kokemukset eteläamerikkalaisista vankiloista eivät ole hyviä.

Hakala sanoo puhelimen välityksellä, että suomalaisia ja brasilialaisia vankiloita ei voi verrata muuten kuin että sisällä ollaan.

– Brasiliassa porttien sisällä tilanne on se, että vangit määrävät. Yleisölle myydään median välityksellä kuva siitä, että poliisit jotain määräisivät.

Todellisuus on kuitenkin toinen.

– Vankeinhoitolaitos on oma rikollisjärjestönsä, jossa piiloudutaan virkamerkkien taakse.

Sellissä 700 vuotta tuomioita

Hakala on istunut neljässä eri vankilassa. Kaksi niistä on ollut korkeimman turvaluokituksen laitoksia.

Brasilialaisissa vankiloissa on yksinäissellejä, neljän hengen sellejä ja kuuden hengen sellejä. Hakalan mukaan nämä ovat kuitenkin vain numeroita, sillä vankilat ovat täynnä.

Vankilamellakat ovat yltyneet

Väkivalta brasilialaisissa vankiloissa on yltynyt. Viime viikolla kahden kilpailevan jengin kahakasta alkaneessa mellakassa kuoli 56 ihmistä ja toistasataa karkasi. Pariltakymmeneltä vangilta oli leikattu pää irti.

Perjantaina Brasilian viranomaiset kertoivat mellakasta, jossa vankilassa kuoli 33 vankia.

Vankilaväkivallan taustalla on saopaulolaisen PCC-jengin ja riodejaneirolaisen CV-jengin viime vuonna purkautunut aselepo. Nyt järjestöt ovat vahvistamassa rivejään.

Jengit kamppailevat siitä, kuka hallitsee vankiloita ja kokaiinikauppaa.

Brasilian ylitäysissä vankiloissa on virallisten tietojen mukaan yli 650 000 vankia.

Brasiliassa tapahtuu vuosittain yli 50 000 henkirikosta. Väkilukuun suhteutettuna se on yli kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa.

Muutama vuosi sitten Hakala istui kuuden hengen sellissä, jossa asukkaiden yhteenlasketut vankeustuomiot olivat yli 700 vuotta.  

– Siellä oli urarikollisia. Yhdellä oli yksitoista murhaa, toisella viisikymmentä pankkiryöstöä. Yhden kaverin tuomiot olivat kolmesataa vuotta, tosin todellisuudessa hän istuu kolmekymmentä vuotta.

– Aika vähän omista rikoksista puhutaan. Sananlasku "se joka puhuu, ei tee, ja se joka tekee, ei puhu" pitää aika hyvin paikkansa.

– Täällä ei tuomioiden perusteella eritellä ketään, vaan vankien erottelun tekee vankilan johto. Useimmiten pahimmat tapaukset laitetaan asumaan keskenään, jotta heitä olisi helpompi pitää hallinnassa.

Miten selvitä vankilassa?

Miten suomalainen voi brasilialaisessa vankilassa selvitä?

– Suomalaisen vangin pitää osata portugalin kieltä tai oppia se, sanoo Hakala, joka itse kertoo oppineensa sen vankilassa. 

– Takaraivossa on pidettävä se normaali nöyryys. Pitää varoa sanojaan ja tekojaan sekä näyttää hyvää yhteishenkeä. Olla aina valmiina ja valppaana tarjoamaan apua. Sillä tavalla oman maineensa saa hyväksi.

Hakala sanoo pysytelleensä jengien välissä neutraalina.

– Paras tapa pysyä neutraalina on pysyä asiakkaana. Ei saa alkaa myydä kenellekään mitään. Ei ruokaa, viinaa, aseita tai naisia. Jos alat myydä, niin täkäläisen sanonnan mukaan vahvistat toista. Jos myyn aseen, vahvistan ostajaa. Sitä ei toinen puoli katso hyvällä.

Rekrytointi on jatkuvaa ja kovaa. Hakala kertoo, että hänellä on ystäviä eri jengeissä.

– Autan, jos kaveri tarvitsee apua ja saan sitä, jos tarvitsen itse. Se on aika vaikea polku kyllä. Et voi olla kaikkien kaveri, muttet myöskään kenenkään vihollinen.

– Nykyisin virhemarginaali on aika pieni.

– Väkivaltatilanteita tapahtuu jatkuvasti joko sellissä, käytävällä tai ulkoilualueella. Itselleni niitä on tullut vastaan jonkin verran, mutta niistä on selvitty.

Sellissä 22 tuntia päivässä

Päiväohjelma on se, että sellissä ollaan vuorokaudesta kaksikymmentäkaksi tuntia. Ulkoilua on periaatteessa kaksi tuntia.

– Tosin aika ajoin ulkoiluvuorot on jollain verukkeella otettu pois, Hakala sanoo.

– Monesti näissä kopeissa istutaan ilman sähköä eli ilman tuulettimia neljänkymmenen asteen lämmössä. Vettä tulee viisitoista minuuttia aamulla, viisitoista minuuttia iltapäivällä ja viisitoista minuuttia illalla. Kuuden ukon pitää käydä suihkussa sen vartin aikana.

– Siinä naureskellaan ja yritetään pitää yllä hyvää yhteishenkeä, jottei synny riitoja.

Hakala kertoo, että ruoka on suolatonta riisiä, suolatonta perunaa ja suolatonta porkkanaa.

– Sitten on joku läskiviipale, jota ei pysty nenän alle laittamaan.

0:43

Tauteja ja rottia

Terveydenhuolto on Hakalan mukaan olematonta. Hän kertoo kärsineensä dengue-kuumeesta, lavantaudista ja tuberkuloosista.

– Lääkkeeksi annetaan yleensä pamppua tai sanotaan, että juo vettä. Ulkopuolelta ei lääkkeitä saa tuoda. 

– Ruuan vähyys, lämpötila ja veden puute sekä yleinen kolkkous saavat porukan kireäksi. Jos yläpuolella ei ole joku laittamassa järkeä päähän, jotain tapahtuu.

Useimmiten käytetään puukkoja tai aseita.

– Jos tulee yhteenottoja, vartijat eivät välttämättä puutu niihin, vaan sanovat, että onpa sitten yksi ongelma vähemmän hoidettavassa.

– Kaikki eivät ole natsimielisiä, mutta ikävä kyllä suurin osa on. Aika stereotyyppinen meininki.

Hakala kertoo, että sellit on vanhoja, märkiä ja kosteita.

– Hyönteisiä ja rottia pyörii jaloissa. Jokaisella on siivouspäivänsä ja selliä yritetään pitää siistinä.

– Jokainen voi ajatella miten hyvässä kunnossa vuonna 1930-luvulla rakennettu vankila on, kun muutama kymmenentuhatta ukkoa on käynyt kusemassa ja paskomassa nurkkiin.

– Mitä uudempi vankila, sitä paremmassa kunnossa se tietysti on.

Jengisota pahenee

Vankilat ovat toisiinsa yhteydessä rikollisjärjestöjen kautta.

– Valtataistelu on ollut kovaa. Juttuja tukahdutetaan aika paljon median toimesta.

Hakala kertoo, että pitkään jengisodat pidettiin vankiloiden ulkopuolella. Nyt ne ovat siirtyneet myös muurien sisälle.

Hakala kertoo, että vankien määrä on jatkuvasti noussut. Nyt pääjengit liittoutuvat pienempien kanssa, mikä lisää väkivallan määrää.

– Jengi on jopa ehkä väärä sana. Ne ovat pikemminkin puolueita. Sota tulee jatkumaan. Näistä vankiloista saa ostettua mitä tahansa.

– Asetelma on se, että sisällä ovat vastakkain rosvot ja rosvot, mutta jos vankilassa on hyvä yhteishenki, niin vastakkain ovat rosvot ja poliisit

– Vanginvartijat ja vangit ovat olleet hyvin hermostuneita. Tilanne vaikuttaa todella kireältä.

***

Hakalaa haastateltiin lyhyesti brasilialaisen RBS TV:n ohjelmaan vuonna 2011 (portugalinkielinen). Video näyttää myös vankilaoloja.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja