Suomalaislaskijoiden olympiafinaali päättyi kyyneliin – "Katsotaan tämä kausi loppuun ja mietitään, mitä tehdään"

Jimi Salosen ja Olli Penttalan finaaliurakka päättyi Pekingin olympialaisissa pitkään halaukseen kumparemaajoukkueen päävalmentajan Eemeli Kallaksen kanssa. Kolmikko pyyhki kyyneleitä silmäkulmistaan ja poistui maali- ja haastattelualueelta liikuttuneina.

Kyseessä olivat pettymyksen kyyneleet, sillä Salonen keskeytti Zhangjiakoun kumparefinaalin avauskierroksella ja Penttala jäi kauas kakkoskierroksen paikasta.

–  Ylähypyn jälkeen en saanut laskua haltuun. En vaan päässyt ränniin mukaan. Niin siinä kävi, että jouduin laskemaan pihalle. Kyllähän se painaa mieltä, Salonen sanoi suorituksensa jälkeen.

Salonen ei edes yrittänyt peitellä ketutustaan.

–  Paska fiilishän se on tuollaisen jälkeen väkisinkin. Ei auta, katse eteenpäin.

Keskeytykseen johtanut tapahtumaketju alkoi pieleen menneestä ylähypystä.

–  Ylähyppy taisi tulla vähän vinoon, ja sitten vähän lensin ensimmäisestä kummusta seuraavaan ja en päässyt ihan kiinni lumeen. Sitten se lähti laukalle.

Salonen lunasti finaalipaikkansa sijoittumalla torstaina ensimmäisellä karsintakierroksella komeasti neljänneksi. Myös Penttala eteni ensimmäiseltä karsintakierrokselta suoraan finaaliin oltuaan yhdeksäs.

Salonen ei ollut vielä varma tulevaisuuden kisasuunnitelmistaan. Edes uran jatkumista tulevina vuosina hän ei luvannut varmasti.

–  Katsotaan tämä kausi loppuun ja mietitään, mitä tehdään, Salonen sanoi.

Salonen on ollut perheestään pitkään erossa.

–  Viime vuoden puolella lähdettiin reissuun. Onneksi menemme kohta kotia päin, sanoi Salonen, jonka on määrä suunnata Suomeen ensi keskiviikkona.

Penttalan urakassa hyvää ja huonoa

Penttala sanoi finaalilaskunsa tuntuneen "ihan hyvältä". Hän sijoittui 20 laskijan finaalissa 19:nneksi pistein 74,68. Finaalin toiselle kierrokselle pääsi 12 parasta.

–  Pisteitä ei vain tullut. En ole nähnyt laskuani vielä. Aina se ei tunnu samalta, miltä se näyttää. Rata oli ihan huippukunnossa, ei mitään valittamista siinä.

Penttala sanoi olympiaurakassaan olleen hyvää ja huonoa.

–  Onneksi pääsin finaalin, mutta sitten jäi vähän harmittamaan, etten saanut finaalissa kaikkea irti.

Vierelä karsiutui finaalista

Aiemmin lauantaina toisella karsintakierroksella laskenut Severi Vierelä karsiutui finaalista. Vierelä oli toisella karsintakierroksella 18:s. Hän keräsi lauantaina 69,16 pistettä, kun torstai toi 69,66 pistettä.

–  Hyvä lasku se oli. Vähän jäi tietysti harmittamaan, etten päässyt finaaliin. Kokemusta rikkaampana seuraaviin kilpailuihin, Vierelä sanoi toisen karsintakierroksen jälkeen.

Kultaan taituroi Ruotsin Walter Wallberg, joka jätti hallitsevan olympiavoittajan ja kuusinkertaisen maailmanmestarin Mikael Kingsburyn hopealle. Wallbergin pisteet olivat 83,23 ja kanadalaisen Kingsburyn 82,18.