Suomalaislapsi saa ruoasta yhä vähemmän raskasmetalleja

Lapset saavat ruoasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan osa 1-, 3- ja 6-vuotiaista suomalaislapsista saa kuitenkin ruoasta ja talousvedestä raskasmetalleja enemmän kuin nykyarvion mukaan on turvallista.

Tämä johtuu siitä, että kadmiumin, lyijyn ja arseenin turvallisina pidettyjä saantimääriä on tiukennettu vuoden 2008 jälkeen.   

Paras keino välttää elintarvikkeiden mahdollisten haitallisten aineiden vaikutuksia on monipuolinen ruokavalio.

Huomattava osa suomalaislapsista saa silti ruoasta ja talousvedestä turvallisen tason ylittäviä määriä kadmiumia, vaikka altistus pieneneekin iän karttuessa. Osalla lapsista myös lyijy- ja arseenialtistus ylittävät turvallisen tason. Lähes kaikkien suomalaislasten elohopea-altistus on turvallisella tasolla.  

– Lapset saavat nykyään ruoasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä. Esimerkiksi elintarvikkeiden lyijypitoisuudet ovat laskeneet muun muassa lyijyttömään bensiiniin siirtymisen vuoksi, sanoo erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.  

Tutkimus perustuu Pirkanmaalta koottuihin ruoankäyttötietoihin sekä elintarvikkeiden valvontanäytteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat