Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaislapsi saa ruoasta yhä vähemmän raskasmetalleja

Arkistokuva.
Arkistokuva.Lehtikuva
Julkaistu 06.11.2015 11:21

MTV UUTISET - STT

Lapset saavat ruoasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan osa 1-, 3- ja 6-vuotiaista suomalaislapsista saa kuitenkin ruoasta ja talousvedestä raskasmetalleja enemmän kuin nykyarvion mukaan on turvallista.

Tämä johtuu siitä, että kadmiumin, lyijyn ja arseenin turvallisina pidettyjä saantimääriä on tiukennettu vuoden 2008 jälkeen.   

Paras keino välttää elintarvikkeiden mahdollisten haitallisten aineiden vaikutuksia on monipuolinen ruokavalio.

Huomattava osa suomalaislapsista saa silti ruoasta ja talousvedestä turvallisen tason ylittäviä määriä kadmiumia, vaikka altistus pieneneekin iän karttuessa. Osalla lapsista myös lyijy- ja arseenialtistus ylittävät turvallisen tason. Lähes kaikkien suomalaislasten elohopea-altistus on turvallisella tasolla.  

– Lapset saavat nykyään ruoasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä. Esimerkiksi elintarvikkeiden lyijypitoisuudet ovat laskeneet muun muassa lyijyttömään bensiiniin siirtymisen vuoksi, sanoo erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.  

Tutkimus perustuu Pirkanmaalta koottuihin ruoankäyttötietoihin sekä elintarvikkeiden valvontanäytteisiin.

Lisää aiheesta:

STUK: Yhä vähemmän radioaktiivisia aineita ympäristössäTHL ryhtyi keräämään äidinmaitonäytteitä – tutkimuksessa selvitetään äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyilleGrilliruoka ei olekaan "se pahin" – leivästä paljastui yllättävä seikka Ruokaviraston riskinarvioinnissa: "Sitä syödään huomattavasti enemmän"Oletko huomannut tätä tekstiä limutölkin kyljessä? Kirkkaanpunaisissa herkuissa voi olla pelottavalta kuulostava varoitus – asiantuntija kertoo, pitääkö vanhempien huolestua Syötkö suuria määriä makeisia? Evira selvitti, ovatko lisäaineet vaaraksi terveydelleTutkija: Yleisin valmistustapa voi olla vaarallinen – näin riisille pitää tehdä ennen keittämistä!
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 19:57
    Tietoturva

    Tämä arkinen asia altistaa digihuijauksille – "Pankit eivät tee tarpeeksi", sanoo IT-asiantuntija

  • 19:53
    Turvallisuus

    Näistä syistä auto on digivarautujan valttikortti

  • 18:37
    Veneet ja laivat

    Tilanne päällä Kotkassa – MTV todisti erikoista veneselkkausta

  • 18:31
    Pelastusoperaatiot

    Miska ei epäröinyt, kun näki nuoren pojan hukkumaisillaan – presidentti antoi tunnustuksen sankariteosta

  • 18:19
    Riikka Purra

    Anarkistit jättivät haistattelevan banderollin Riikka Purran kodin luo