Mainos

Suomalaislapsi saa ruoasta yhä vähemmän raskasmetalleja

Lapset saavat ruoasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan osa 1-, 3- ja 6-vuotiaista suomalaislapsista saa kuitenkin ruoasta ja talousvedestä raskasmetalleja enemmän kuin nykyarvion mukaan on turvallista.

Tämä johtuu siitä, että kadmiumin, lyijyn ja arseenin turvallisina pidettyjä saantimääriä on tiukennettu vuoden 2008 jälkeen.   

Paras keino välttää elintarvikkeiden mahdollisten haitallisten aineiden vaikutuksia on monipuolinen ruokavalio.

Huomattava osa suomalaislapsista saa silti ruoasta ja talousvedestä turvallisen tason ylittäviä määriä kadmiumia, vaikka altistus pieneneekin iän karttuessa. Osalla lapsista myös lyijy- ja arseenialtistus ylittävät turvallisen tason. Lähes kaikkien suomalaislasten elohopea-altistus on turvallisella tasolla.  

– Lapset saavat nykyään ruoasta vähemmän raskasmetalleja kuin vanhempansa samassa iässä. Esimerkiksi elintarvikkeiden lyijypitoisuudet ovat laskeneet muun muassa lyijyttömään bensiiniin siirtymisen vuoksi, sanoo erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.  

Tutkimus perustuu Pirkanmaalta koottuihin ruoankäyttötietoihin sekä elintarvikkeiden valvontanäytteisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.