Mainos

Suomalaislääkäri teki lukuisia vääriä syöpädiagnooseja Irlannissa

Irlannissa velloo pienimuotoinen syöpäskandaali. Myrskyn silmässä on suomalaispatologi, joka näyttää tehneen lukuisia virhediagnooseja rintasyöpätutkimuksissa.

Irlantilainen selvitysryhmä alkoi tutkia työn jälkeä viime vuonna, kun erään potilaan rintasyöpähoidon alkaminen viivästyi peräti puolitoista vuotta virheellisen diagnoosin takia.

Jäljet johtivat Galwayn yliopistosairaalan patologian laboratorioon. Terveysviranomaiset tutkivat kahden laboratoriossa työskentelevän patologin aiempia diagnooseja.

Tutkijoiden löydökset poikkesivat suomalaispatologin päätelmistä 49 potilaan kohdalla. Heistä 12:lla todettiin myöhemmin syöpä tai hyvänlaatuinen kasvain.

Toisen patologin diagnooseista vain selvityksen liikkeelle sysännyt tapaus poikkesi ryhmän löydöksistä. Selvityksen valmistumisesta kertoi tänään Irlannin yleisradioyhtiö RTE'.

Luvat kunnossa Suomessa

Libanonissa syntynyt patologi on saanut huomautuksia virhediagnooseista myös Suomessa. Helsingin Sanomien mukaan nekin ovat koskeneet rintasyöpää. Yhdessä tapauksessa sairastunut nainen sai terveen paperit, toisessa potilaalta poistettiin terve rinta.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) tietojen mukaan hänellä on erikoislääkärin oikeudet Suomessa. Koulutukseltaan hän on lääkäri ja patologi.

Irlannissa terveydenhuollon laatua valvova Hiqa sanoi RTE':lle, ettei lääkäreitä pitäisi palkata pelkkien työtodistusten perusteella.

Patologi työskenteli irlantilaisissa Galwayn ja Corkin yliopistosairaaloissa vuosina 2006-2007. Suomessa hän harjoitti ammattiaan muun muassa perheensä omistamassa Cancenter-nimisessä laboratorioalan yrityksessä. STT:n tietojen mukaan yritys lopetti toimintansa alkuvuodesta.

Lääkärinoikeuksia valvovassa TEO:ssa on parhaillaan vireillä häntä koskeva asia. Esittelijäneuvos Arja Myllynpään mukaan tapauksesta tietää vain esittelijä, joka palaa lomalta ensi kuun alussa. Helsingin Sanomien mukaan yhteydessä TEO:oon ovat olleet Irlannin viranomaiset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.